Moha főz

Birsalmasajt, te édes!

Készítsünk sokáig elálló édességet az ősz sztárgyümölcséből!

A birsalma illata összetéveszthetetlen: átható, erős és nagyon finom. Legalábbis az én orromnak. Nagymamám mindig a szekrény tetején tárolta őket, ott üldögéltek, míg bele nem pottyantak a fazékba. Egyik kedvenc gyümölcsöm, már ha egyszer választani kéne, mert mindet szeretem, sőt odavagyok értük!

DSC_0754.JPG

Ha sajtkészítésre adnánk a fejünket, mint én is tettem múlt héten, akkor legalább két kilónyival kezdjünk, kevesebbel nemigen érdemes.

Birsalmasajt hozzávalói:

2 kg birsalma

1-1 kilónyi péphez 80 dkg cukor

1 egész citrom.

Elkészítése:

A gyümölcsöt feldaraboljuk, kicsumázzuk, de nem hámozzuk. Így tesszük fel főni, ami pillanatok alatt megtörténik.DSC_0982.JPG

Ekkor szitába töltjük és alaposan átpasszírozzuk.DSC_0984.JPG

Leöntjük a levét egy másik tálba. Ez azért fontos, mert a levét fogjuk cukorral besűríteni, sziruppá főzni.

Egy kilónyi péphez 80 dkg cukrot számítunk. (Mérjük le pontosan a gyümölcspép súlyát!)DSC_0983.JPG

A szirupot és a pépet egybeöntjük és kitartóan kevergetjük. Egy egész citrom levét belecsepegtetjük.

Ha úgy látjuk ( vagy elfáradtunk) porcelántányéron csepp-próbát eszközlünk. Ha szinte azonnal megdermed és nem folyik, kész a művünk.DSC_0994.JPG

Kivizezett vagy fóliával kibélelt formás kis edényekbe töltjük. Egy nap múlva tálcára borítjuk!

Tavaly én diót is dobtam bele a végén, de az kissé megbarnult, így idén kihagytam.DSC_0995.png

DSC_0998.png

Csudijó! Téli estéken felidézi az ősz melegsárga ízét. De addig  szellős helyen kell tárolni! Ellenkező esetben nem szárad ki a külseje, esetleg meg is penészedhet. Én ezen a helyes tálon szellőztettem .DSC_1041.png

DSC_1047.png

DSC_1053.png

Nagyon finom, zselés állagú, könnyen szeletelhető. Süteményekbe is bátran tehetjük (répatorta, sütőtök torta).

Sok a cukor benne, de ez a hagyományos elkészítési módja. gyakorlatilag az tartósítja.

Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!