Olvastam egy könyvet, amiben az amerikai író egy olyan család történetét említi meg, ahol számolatlan sok a kölök és iszonyúan szegények. Gyakorlatilag mindennap egyszer falatoznak a következőképp: mama megfőz egy nagy fazék babot sós vízben, majd egyszerűen leszórja a padlóra szedőkanállal, ahonnét a gyerekek mohón pillanatok alatt eltüntetik. Mondanom sem kell, nem a huszadik században játszódik a cselekmény.
Hát, a bab nálunk is nagy kedvenc, habár inkább tányérból esszük. A két kedvenc:csilis bab és babgulyás.
A babgulyáshoz idő és remek alapanyagok szükségeltetnek. 1 kg nem szétfővő tarkababot ajánlok, amit előző este beáztattunk és lemostunk. (Csak most tűnik fel a képeken, hogy az enyémnek bizony sikerült kicsit szétfőnie. Sebaj.)
Ezt a babot tesszük oda közepes lángon főni bő vízben,sóval,babérlevéllel, egész fej hagymával, egy darab paprikával,szemes borssal, fél deci ecettel. Egy-két cikk fokhagyma is mehet beléje,valamint szárított tárkony.
Amíg puhul a bab fedő alatt elkészítjük a pörköltet hagymás alapon háromnegyed kiló sertéscombból. Puhára sütjük erős lángon, állandóan kevergetve, és mikor kész, belezuhintjuk a szinte már kész bablevesbe.
Habarást készítünk 4 dl tejföl és két kanálnyi lisztből, ezzel egyszer még felfőzzük. Amikor egyszer felrottyan, elzárhatjuk alatta a lángot. Csipetkét is főzhetünk bele, akkor még ennél is tartalmasabb.
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: