Ezt még akkor sütöttem, mikor kisebb voltam mint a tökmag, amék megszorul :)))
Szóval mikor még frissen lehetett ribizlit szedni, nyárelőn.
A mai mirelitkorban viszont bárki bármikor hozzájuthat ilyen bogyóshoz télvíz idején is.
Roppant egyszerű és kevéssé időigényes az elkészítése, mivel a réteslapot is boltban vettem. Pár éve próbálkoztam egy régi barátnőmmel valódi rétest készíteni, ő ugyanis a Dunántúlról jött és ott jól ismerik a fortélyát. Huzogattuk lelkesen Ilivel a rétestésztát, ami itt-ott kiszakadt, de sebaj! Finomabb a frissen készült, akinek kedve, ideje és jó nagy asztala van, fogjon hozzá! (35 dkg rétesliszt átszitálva,2 evőkanál sertészsír,1 tojás, 1 kávéskanál 10%-os ecet,ugyanennyi só, ez utóbbi kettőt 2 dl langyos vízben elkeverjük.Végül hólyagosra keverjük, és vékonyra nyújtjuk némi pihentetés után)
Ez bolti, ott tartottam. 8 lapból áll. A lapokat óvatosan kiteregettem, 4-4 külön került. Egyesével kezdtem el kenni őket olaj és tejföl keverékével( 1-1 dl mindkettőből).
A negyedik tetejére került a túrós-ribizlis töltelék. A túróhoz 10 dkg cukrot , 1 kávéskanál vaníliáscukit, maréknyi mazsolát, egy citrom levét és reszelt héját adtam kb. 20 dkg leszemezett gyümölcs kíséretében. A réteslapot szórjuk meg kis zsemlemorzsával, így nem áztatja el a töltelék a tésztát.
Óvatosan törlőruha segítségével feltekertem, tetejét is megkentem, a másik 4 lappal ugyanígy jártam el. 180°C-on bő 20 ‘ alatt készre is sült! Ellenőrizzük időnként, nehogy odakapjon! Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: