Moha főz

Mézes csillag, mézes páva és társai

DSC_0333.JPG

Na, végre elkezdtem a karácsonyi sütést! Halleluja!

Szombaton még dolgozni kellett és nem mehettünk haza hamarabb. Úgyhogy a hosszú hét vasárnap reggelén állítottam össze  mézeskalácsom tésztáját. Bevált, kiváló receptem van, amit ím megosztok veletek!

Hozzávalók:

20 dkg méz

13 dkg vaj

25 dkg cukor

50 dkg liszt

1 kk. szódabikarbóna

20 dkg mogyoró

6-6 dkg cukrozott narancs-és citromhéj

1 tojás (+1 a kenéshez)

4 ek. tej

5 ek. rum (Ízlés szerint:))) )

Fűszerek: szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér ( kinek akad otthon: kardamon)

DSC_0279.JPG

dió-mogyorófélék a díszítéshez, valamint tojáshab.

Első lépésben a mézet a vajjal és cukorral mérsékelt tűzön kevergetve addig forraltam, amíg a cukor elolvadt. Helyes karamell-féle vált belőle.

DSC_0278.JPG

DSC_0294.JPG

Langyosra kell hűteni, mert ebbe kerül a tojás, rum és tej elhabart keveréke.

DSC_0292.JPG

A lisztet elkevertem a fűszerekkel -mindet frissen reszeltem, daráltam!- s hozzá adtam a szódabikarbónát is.

DSC_0293.JPG

A langyos mézes keveréket beledolgoztam alaposan a lisztbe,beleszórtam az őrölt mogyorót, azzal is jól eldolgoztam, tetejét elsimítottam, fóliával fedtem és irány a hideg spájz!

DSC_0295.JPG

 

Este hét óra tájban vettem elő, addig pihenhetett.

Elő a lisztesbödönt, a nyújtófát és  forma-szaggatóimat,s nekikezdtem.

Először csillagokat, majd szívecskét, karácsonyfát, csizmácskát, s a többi alakot.

DSC_0323.JPG

DSC_0324.JPG

Kinek diót nyomtam a közepébe, kit sütés után díszítettem.De mindet megkentem tojással.

DSC_0334_2.JPG

180 °C-on kell sütni, 15-20 perc elég neki!

Jött a neheze. A tojáshabos díszítés. Ezt el szoktam szúrni, az idén sem lett máshogy.

Egy tojásfehérjét kb 15 dkg cukorral (porcukor) gőz felett felvertem. Ezt levágott végű zacskóba kanalaztam és próbálkoztam.

Még több cukor kellett volna bele, mert kicsit folydogált a kedves.(20 dkg a javasolt).

Hiába néztem ki helyes díszítési mintákat, annak lőttek.

DSC_0327.JPG

DSC_0328.JPG

DSC_0339_1.JPG

Utoljára egy pávát formáztam ki , mert a Fölszálott a páva épp akkor futott közben, és oda-oda pillantottam. Már csak ismétlés volt, tudtam  mikor mi következik. A népzene a szívem csücske, különösen a szólóének és a hangszeres zene. A hosszúfurulya lelkemnek üzent, na meg Anna és Julianna éneke. Sajnáltam utóbbi leányzót rendesen, amiért döntetlenre álltak és mégis csak egyikük vonulhatott el dicsőségben, ünnepléssel. Én megosztottam volna a díjat!

Szóval, ezt az ő tiszteletükre süttem!!!! Gratulálok, igazi élmény, amit adtatok!!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!