Gondolom sok családnál megvan a bevált karácsonyi menü, amit kipróbált és bevált receptek illetve a hagyomány alapján készítenek.
Nos, nálunk sincs ez másképp. Szenteste,Vilián halászlevet kanalazunk, majd sült halat eszünk burgonya- és franciasalátával.
A vacsorát gesztenyetorta és gyümölcssaláta zárja.
Karácsonykor töltött káposztával, bacon-szalonnába tekert aszalt szilvával töltött pulyka- vagy csirkemellel, diós-mákos bejglivel , mézeskaláccsal tömjük magunkat degeszre :)))
Ha lesz erőm, egy Rigó Jancsit is sütök, majd kiderül
(esetleg panettone alternatívaként).
Egyébként inkább a Diótörőt nézném, de ez a magamfajta vidéki libának csak álmodozás !
Ma estére a torta kész, a gyümölcssalátát szintén összeállítottam és sütöttem még egy adag mézeskalácsot nyolcéves unokahúgom segedelmével.Hja, lányok, lányok,….. Az előző adag ugyanis jócskán megcsappant, hatalmas sikert aratva.
A torta receptje a következő:
8 tojásos hosszú piskótalapot sütünk, amit 3 részre vágunk fel vízszintesen.
Mindegyik lapra a következő töltelék kerül: 1/2 l tejből vaníliapudingot főzünk, amit feljavítunk fél rúd igazi vaníliával (kikaparjuk a magokat és belekeverjük a kettévágott vaníliarúdból).5 dkg vaj teszi krémesebbé.
Ebbe ,amikor langyosra hűl, belekeverünk fél kiló gesztenyemasszát.
A középső lapra először lekvár kerül-én a galagonya mellett döntöttem, pikáns ízvilága miatt- majd úgy a krém.
Végül az egész tortát bevonjuk és gyümölccsel díszítjük, majd csokireszelékkel (étcsoki , 70%-os).
Leírva egész egyszerű, igaz?
Gyümölcssaláta:
2 db banán
2 db narancs
1 db mandarin
2 db körte
3 szelet ananász
5 db kiwi
1 doboz őszibarack befőtt
1 marék mazsola és áfonya
25 dkg fagyasztott meggy
pár szem licsi.
A gyümölcsöket meghámozzuk, felkockázzuk és egy tálban alaposan összekeverjük. A barackbefőtt levét és egy citrom kifacsart levét is hozzáadjuk.Ez utóbbi megakadályozza a gyümölcsök elszíneződését. Kanálnyi rummal vagy decinyi pezsgővel ízesítjük, tejszínhabbal tálaljuk.
Ha kicsit összeérik akkor az igazi, a fagyasztott meggy szépen megszínezi a levet és a mazsola is megduzzad.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: