Moha főz

Utórezgés

Habár karácsonykor készítettem, most lett időm megosztani veletek két receptemet.

Második nap a húgom és családja jött át hozzánk, két kislánnyal. Lilus 2, Tama 8 éves. Örökmozgó hölgyemények, Tama karatézik is. A kicsi mindenben utánozza,a mozdulatai, amint a küzdősportot imitálja kacagtatóak. Igazi hangélményt is kaptunk, amikor elkezdtek duettben visítani.

Átküldtem őket a fiúkhoz, de Máténál nem jártak szerencsével. Megálltak előtte és elkezdték az üvegrepesztő előadást. Máté néz, néz, majd kiveszi a füléből a fülhallgatót és rezzenéstelen arccal megkérdezi:-Mi van?

DSC_0569.JPG

Átszaladtak Baluékhoz, ott is csak elnéző mosolyt kaptak, semmi elmarasztaló kritika:)))

Na ezen a napon készítettem aszaltszilvás csirkemellet és Rigó Jancsit.

Az utóbbi története bizonyára ismerős. Szerintem nagyon romantikus. Találkozott egy asszonnyal, aki beleszeret a híres cigányprímásba és felad érte mindent.

Rigó Jancsi egy párizsi étteremben, a Restaurant Payard-ban játszott, ahol  a belga Chimay herceg és fiatal felesége, egy amerikai milliomos lánya, Clara Ward ( Ward Klára) is jelen volt.

359px-Clara_Ward.jpgAz asszony  elhagyta az egyébként minden sármot nélkülöző és elég zaklatott életet élő zenészért férjét. A szerelem kölcsönös volt, Jancsi is elvált feleségétől, Barcza Mariskától. Ez annyira nagy port kavart, hogy több lap  is tudósított a válóperről a korabeli Magyarországon. A szerelem azonban mindent felülírt. Arról is szól a fáma, hogy nem éltek együtt halálukig, úgy tíz évig osztoztak jóban-rosszban, de nagy bátorságra vall, hogy merték azt tenni, amit a szívük diktált és megalkuvás helyett a boldogságot választották. Ha csak tíz évig is. Kapott-e valaki köztetek évtizednyi boldogságot ezen a földön?


200px-Clara_Ward_Post_Card2_1.jpg

Mai reinkarnációja a prímásnak a róla elnevezett hedonista sütemény, amit először sütöttem életemben és még nem sikerült tökélyre fejlesztenem, de igyekezni fogok. Első nekifutásra így sikerült:

Piskótát sütöttem 6 tojásból. Ekként: a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét felvertem, a sárgáját 6 csapott evőkanál cukorral kikevertem fehéredésig. Hozzákevertem 6 púpozott evőkanál sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét ebbe adagoltam óvatosan, hogy össze ne törjön.

Sütőpapíron elterítettem a masszát és 180°C-on sütöttem készre.

DSC_0496_1.JPG

Mikor kihűlt, kettévágtam a lapokat, erre került a krém.

Ebbe az eredeti recept szerint 1 l tejszín és 30 dkg belga étcsokoládé kerül. Én 6 dl tejszínt és 20 dkg étcsokit használtam (60%-os).

DSC_0495.JPG

A csokoládét vízgőz felett felolvasztottam. A tejszínt felvertem és  apránként kevertem a csokihoz.

DSC_0497.JPG

 

 

Az alsó lapot megkentem a krémmel. A felsőt előre kockákra vágtam, hogy könnyebb legyen szeletelni és ne sérüljön a gazdag krém.

DSC_0499.JPG

Csokimáz elmaradt a tetejéről, kerülhet rá kinek még nem elég a kalóriából. Ehhez egyszerűen fel kell olvasztani 8 dkg csokit szintén vízgőz fölött 1 ek. olajjal ( kényes jószág) és eloszlatni a piskóta tetején.

DSC_0505.JPG

Ha már jóllaktunk a süteménnyel, jöhet a csirkemell. 
Hozzávalók: 1,5 kg csirkemell-filé

20 dkg aszalt szilva

2 dl vörösbor

2 dl tejszín

annyi szelet  húsos szalonna, ahány tekercset készítünk

olaj, oregano, só, kevés bors (fehéret ajánlok).

A csirkemelleket kettévágjuk, és a kezünkkel kikloffoljuk. Ő is kényes, nem szabadíthatunk rá holmi kemény kloffolófát. Sózzuk, borsozzuk, oreganóval megszórjuk.

Az aszalt szilvát annyi vörösborba áztatjuk, amennyi ellepi. Ha jól megszívta magát, a hús közepére fektetjük.Ráborítjuk a húsos szalonnát kívűlről (angol vagy kolozsvári??? mindegy, akár feketeerdei sonka is jöhet, a lényeg, hogy ne hagyja kiszárítani a száraz húst és átadja füstös aromáját). Szorosan feltekerjük, végeit fogpiszkálóval összefogatjuk.

DSC_0516.JPG

DSC_0525.JPG

Tűzálló tálat kiolajazunk, ebbe kerülnek a hústekercsek. Én a szilva alól kikerülő vörösbort is ráöntöttem és alufólia alatt 30 percig 200 °C-on sütöttem. Ekkor levettem a fóliát, mérsékeltem kissé a tüzet és így pirítottam még 10′-ig. Végül felöntöttem tejszínnel. Amikor az is felforrt, készen lett a varázslatosan finom fogás.

A gyümölcs édeskés íze kiválóan harmonizál a szalonna füstösségével. Igazi ünnepi lakoma! Jó étvágyat hozzá!

DSC_0522.JPG

DSC_0520.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Örülök a sikerednek! A fényképezőt meggyógyították azóta?

  2. László Baczuk says:

    Nos értettem a én ,rossz volt a válaszom.A fényképezőt felküldik Pestre ,ha lehet javítani OK,ha nem ,hát nem is tudom .Sikerült és sikere volt az ebédnek .Olyan húsokba tettem az áztatott szilvát ami csak pörcös volt .A közepét bevágtam és két ,két szemet tettem bele .A bort aláöntöttem mert a sűrű húszaftot szereti az unokám .Neki különleges volt ,nem is nagyon evett belőle ,a többiek ..le voltak nyűgözve .Köszi a tippet kaptam is érte jó pontot .Kolozsvári szalonna volt itthon ,bár nem sikerült nagyon vékonyra de nyammmmmm ,micsoda íze lett.
    Ha kapok hitelt mint nyugdíjas ,hát talán lesz egy új gépem .Muszáj is lenne mert egy újságnak is dolgozok ,az ,az most így talonba vagyok .
    Köszönöm ,hogy lenyúlhattam a finomság receptjét .
    Üdvözlettel
    BL

  3. Tévedés, én ezt pozitív értelemben írtam, nem pedig csodálkozva 🙂 Kár a fényképezőért, remélem még javítható!

  4. László Baczuk says: (előzmény @Erika Szócsi)

    Nem titok ,szoktam ,tudom sokak számára furcsa ,hogy ha férfi is főz .Az unokám imádja a húslevesem ,a Bolognait ,amibe semmi nincs csak a darált hús és a szósz+ SAJT .Mindent megtudok főzni ,kivétel a sóskaszószt ,azt valahogy nem .Viszont imádom ,passzírozva ,mostanában viszont a cukor szintemmel bajlódok ,így csak csínján eszek ilyeneket.Meglesz a beszámoló .Már most furdal a kíváncsiság .A húst beszoktam pácolni már előtte /ma/este .A fényképezőm javítani van ,sajnos elejtettem ,így a fotó most elmarad.
    Szép estét kívánok.

  5. Te főzöl az ünnepre?Karajjal még nem próbáltam aszalt szilvát párosítani, de az is elég sovány hús.majd számolj be, hogy sikerült! Szép estét 🙂

  6. László Baczuk says:

    Ismét le vagyok nyűgözve ,a csirkemelles étellel.Már az olvasás is egy élmény ,holnap /pünkösd hétfő/karajt fogunk sütni ,Kifogom próbálni ,igaz ,hogy nem lesz ki kloffolt ,de szép laposan húsos a karaj .Az aszalt szilva nagyon megfogott ,szeretem és van is itthon .Köszönöm az ötletet .
    Üdvözlettel BL


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!