Moha főz

Köszöntés

DSC_0863.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isten éltessen minden Balázst erőben, egészségben,boldogságban!

Fiam is ezt a nevet kapta anno, mi Balunak becézzük a néhány lehetséges változat közül (Bazsi,Batyi,Baluka, Balázska,Batyka,Balikó)

Sokszor meséltem neki kisebb korában este József Attila: Altató-ját,

vagy Csukás István :Sün Balázs-át.

És ott egy harmadik vers, amit remélek így érettségi táján már  megismert. Babits Mihály: Balázsolás-a. Megrázó,gyönyörű vers, ahogy fohászkodik reménykedve a beteg költő a gyógyító szenthez .

Szent Balázs a legenda szerint egy özvegyasszony halszálkától fuldokló fiát mentette meg a fulladástól egy tömlöcben, ahová őt is vetették. Az asszony hálából ételt és egy szál gyertyát vitt neki. Ebből a történetből alakult ki később a balázsolás néven ismertté vált szertartás, melynek keretében Szent Balázs emléknapján, február 3-án a pap két gyertyát keresztbe téve a gyermek vagy felnőtt álla alatt kéri a szent segítségét és oltalmát a torokgyík, illetve egyéb torokbajok ellen.

Úgyhogy jeles nap ez a mai!

Én is különleges sütivel készültem, ami igazi ínyencség.

Pisztáciás-marcipános muffint kapott az én nagyfiam.

12 darabhoz a hozzávalók:
12,5 dkg nyers marcipánmassza

0,8 dl növényi olaj

25 dkg liszt

90 g aprított pisztácia

2 és 1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

17 dkg cukor

0,6 dkg vaj

60g őrölt mandula

2,3 dl tej vagy író

1 tojás

Először a nyers marcipánmasszát átgyúrjuk és 12 golyót formázunk belőle. Én Szamos marcipánból készítettem, jó szívvel ajánlom mindenkinek, minőségi termék.

DSC_0849.JPG

   Összekeverjük a lisztet, a 0,6 dkg pisztáciát, a sütőport és a szódabikarbónát.

A tojást felverjük, kikeverjük, ebbe kerül bele az olaj és a tej is. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, épp csak összekeverjük.

A tészta felét a sütőformába kanalazzuk, amibe előzőleg muffin-papírformát helyeztünk.Egy-egy marcipángolyót ültetünk a közepébe és rákanalazunk még tésztát, hogy ellepje.

DSC_0852.JPG

 DSC_0850.JPG

 

 

Mandulából, pisztáciából és a vajból morzsát gyúrunk, ezzel hintjük meg édességünk tetejét.

180°C-os sütőben 20-25 percig sütjük.

Ha kivettük, ajánlatos rácson pihentetni, amíg langyosra hűl!

DSC_0858.JPG

 

DSC_0853.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!