Moha főz

Retró kókuszgolyó.

Nem sütőben sül mégis finom.Kerek, barna, kókuszos.Mi az?

Hát a megunhatatlan kókuszgolyó! Azért retro, mert diákként, szinte mindenki kedvence volt anno. Na, nem az a fűrészporízű szörnyűség, amit becsomagolva rúdként árulnak még ma is, nem!A fincsi kókuszgolyó onnan ismerszik meg, hogy lágy, puha, és szinte elolvad a szádban!

Szó szerint gyerekjáték az elkészítése, annyira egyszerű.

Én mindig fél kiló háztartási kekszből készítem, mégis viszonylag hamar üres tányért látok a helyén. A hűlt helyén!

Szóval ledarálom a kekszet, tálba öntöm. Hozzáteszek 40 dkg porcukrot,15 dkg vajat, 1,5 csomag kókuszt (kb.30 dkg) egy deci rumot (rumaroma is megfelel) , 2-3 evőkanál kakaót ,néhány evőkanálnyi tejet és kb. 2dl megydzsemet.

Alaposan összekeverem-gyúrom, ha túl száraz, mehet még bele ízlés szerint tej és dzsem.

Kis gombócokat formázok és kókuszban megforgatom. Hipp-hopp, kész is.

Ha kedvünk tartja, játszadozhatunk a formákkal: nagyon helyes hóember készíthető belőle tucatjával!A szeme lehet mazsola v. aszalt áfonya, az orra mandula, a gombjai cukordrazsék!

Ha körülszórom a tányért kókuszreszelékkel tökéletes is a téli hangulat!

Fiam, ha segít a formázásban, tuti, hogy készít kókuszpiramist, csakhogy megtörje a golyócskák egyeduralmát!

A kókusztekercsnek is ez az alapja, amit ki kell nyújtani és megkenni vajkrémmel, majd feltekerni, kifagyasztani és szeletelni. Később valószínű készítek tekercset is, bár én a habos, könnyű krémek híve lennék, nem a vajkrémeké.

DSC_1075.JPG

DSC_1076.JPG

Ha főzünk az édességünk mellé kis ragulevest, kész a szombati ebédünk!

Ez is pillanatok alatt elkészül a következőképpen:

20 dkg csirkemellet olajon és egy kis fej hagymán megpirítok. 10 dkg felszeletelt csiperkegombát rádobok és együtt pirítom kicsit.Mikor kifehéredett a hús, felöntöm 3 liter vízzel. Ízesítem sóval, frissen őrölt feketeborssal vagy fehérrel,szárított lestyánnal és tárkonnyal és beledobok 3 húsleveskockát is, valamint 1-2 gezezd zúzott fokhagymát.

Mikor felforr a leves, mirelit zöldborsót és sárgarépát adok hozzá(kb.10-10 dkg), pici kukorica is jöhet (kb.3 dkg), ráadásnak egy karika zellert belereszelek.

Amikor ezek készre puhultak, felöntöm 2 dl tejszínnel és belefacsarom 1 citrom levét.Ezen felül 1 kanálnyi almaecet is kerül beléje, ha van otthon tárkonyecet még pikánsabbra sikerülhet levesünk.Házi tarhonyával gazdagítom( 1 maréknyi)

Citromkarikával tálalom. Szép szombatot, jó pihenést!

DSC_0352.JPG

DSC_0519.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!