Nem sütőben sül mégis finom.Kerek, barna, kókuszos.Mi az?
Hát a megunhatatlan kókuszgolyó! Azért retro, mert diákként, szinte mindenki kedvence volt anno. Na, nem az a fűrészporízű szörnyűség, amit becsomagolva rúdként árulnak még ma is, nem!A fincsi kókuszgolyó onnan ismerszik meg, hogy lágy, puha, és szinte elolvad a szádban!
Szó szerint gyerekjáték az elkészítése, annyira egyszerű.
Én mindig fél kiló háztartási kekszből készítem, mégis viszonylag hamar üres tányért látok a helyén. A hűlt helyén!
Szóval ledarálom a kekszet, tálba öntöm. Hozzáteszek 40 dkg porcukrot,15 dkg vajat, 1,5 csomag kókuszt (kb.30 dkg) egy deci rumot (rumaroma is megfelel) , 2-3 evőkanál kakaót ,néhány evőkanálnyi tejet és kb. 2dl megydzsemet.
Alaposan összekeverem-gyúrom, ha túl száraz, mehet még bele ízlés szerint tej és dzsem.
Kis gombócokat formázok és kókuszban megforgatom. Hipp-hopp, kész is.
Ha kedvünk tartja, játszadozhatunk a formákkal: nagyon helyes hóember készíthető belőle tucatjával!A szeme lehet mazsola v. aszalt áfonya, az orra mandula, a gombjai cukordrazsék!
Ha körülszórom a tányért kókuszreszelékkel tökéletes is a téli hangulat!
Fiam, ha segít a formázásban, tuti, hogy készít kókuszpiramist, csakhogy megtörje a golyócskák egyeduralmát!
A kókusztekercsnek is ez az alapja, amit ki kell nyújtani és megkenni vajkrémmel, majd feltekerni, kifagyasztani és szeletelni. Később valószínű készítek tekercset is, bár én a habos, könnyű krémek híve lennék, nem a vajkrémeké.
Ha főzünk az édességünk mellé kis ragulevest, kész a szombati ebédünk!
Ez is pillanatok alatt elkészül a következőképpen:
20 dkg csirkemellet olajon és egy kis fej hagymán megpirítok. 10 dkg felszeletelt csiperkegombát rádobok és együtt pirítom kicsit.Mikor kifehéredett a hús, felöntöm 3 liter vízzel. Ízesítem sóval, frissen őrölt feketeborssal vagy fehérrel,szárított lestyánnal és tárkonnyal és beledobok 3 húsleveskockát is, valamint 1-2 gezezd zúzott fokhagymát.
Mikor felforr a leves, mirelit zöldborsót és sárgarépát adok hozzá(kb.10-10 dkg), pici kukorica is jöhet (kb.3 dkg), ráadásnak egy karika zellert belereszelek.
Amikor ezek készre puhultak, felöntöm 2 dl tejszínnel és belefacsarom 1 citrom levét.Ezen felül 1 kanálnyi almaecet is kerül beléje, ha van otthon tárkonyecet még pikánsabbra sikerülhet levesünk.Házi tarhonyával gazdagítom( 1 maréknyi)
Citromkarikával tálalom. Szép szombatot, jó pihenést!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: