Enni többnyire szeretnek az emberek. Ki sokat szinte válogatás nélkül, ki kevesebbet. Ki minőségi ételeket, ki leveszi a szupermarketek polcáról az ízfokozókkal és tartósítószerekkel telenyomott olcsó vackokat.Kinek számít az étel származási helye, kinek abszolút érdektelen. Azt viszont el kell ismerni, hogy a globalizáció az ételeket sem kíméli. Amikor olyan alapanyagokhoz jutok aminek ismerem a származását, sokkal nyugodtabb vagyok a felhasználás tekintetében. Most például nagy szomorúságomra a tehénnek elapadt a teje ahonnét eddig vásároltuk, ami az áramkimaradás számlájára írható. Nem tudták megfejni, bedurrant a tőgye és most nem tejel rendesen. Remélem hamar rendbe jön, mert a bolti tej nem az igazi.
Imádom a sajtokat, de ezeknek is folyamatosan romlik a minősége.
Aminek kilónként 1500 ft az ára (általában trappista)érleletlen ízetlen, pedig nem szabadna annak lennie.
Melegszendvics tetejére még elmegy, de egyéb gasztronómiai élvezetekre alkalmatlan.
A krémes, ízes sajtokat imádom,kedvencem a brie, a camambert, ízesítve vagy natúr és a gorgonzola jöhet még!
Ez utóbbi belsőpenészes, de ez adja meg utánozhatatlan zamatát.Tehéntejből készül és elég zsíros (48-55%). Az érlelési folyamat elején fémrudakkal átszúrják, így juttatják a belsejébe a recept szerinti gombaspórákat és baktériumokat.Olaszországból indult egy Milánó melletti egyező nevű falucskából.
A brie és a camambert érlelt,fehérpenészes lágy sajt, származási helye szerint francia. Almaszeletekkel, dióval eszegetem.
Egyik kolléganőm emlegeti folyton a rántott camamber-t áfonyaszósszal, jól hangzik, egyszer kipróbálom!
Az ízes, fűszeres kecskesajt is élmény az ízlelőbimbóknak! Ezekhez többnyire vásárokon, bórfesztiválokon jutok hozzá!
Ha jóllaktunk a sajttal, együnk egy kis pirított tésztát!
Én nemrég kaptam rá, eddig sosem készítettem. Számtalan receptet találtam,egyik ismerősöm, Viki is elmondta a saját verzióját, úgyhogy az összegyűjtött információk után így láttam hozzá:
Kétféle hagymát :lilát és fehéret karikára vágtam (2-2 fejet)és olívaolajon megdinszteltem.
Lereszeltem kb. 15 dkg zellert, 3 szál sárgarépát és fél fej kisebb fehér káposztát ( eredeti recept kínai kelt ír).
Ezeket pároltam meg a hagymán, majd mikor majdnem puhára párolódott két marék zöldborsó és 3 dkg aszal tinóru gomba került bele, amit előzőleg vízben áztattam 15 percig.
Közben egy csomag Barilla spagettitésztát odatettem főni, és amikor félpuha lett (még roppant!) belekevertem a zöldségbe.
Sóval, és szójaszósszal ízesítettem, valamint csilipaprikával ízlés szerint. Jól lepirítottam , és kész is.
Csirkemell csíkokkal tálaltam! Friss zöldhagymával bolondítottam meg, ahogy serceg a fogunk alatt és intenzív friss ízt ad az ételünknek, hmmm!!!
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Nálunk nagy kedvenc! 🙂
Köszönöm ezt is kipróbálom.