Moha főz

Akác,bodza,spárga

DSC_0300_2.JPG

Két napja este megcsapta az orromat egy illat. Nem akartam neki hinni, pedig ott volt! Nyílik az akác, villant belém és igen! Annyira édes és csábító, hogy ha parfümöt gyártanának belőle, én lennék a legjobb vevőjük.

A méhek sem véletlenül ebből “készítik” az egyik messze földön híres gyógyító hungarikumot.

Gyerekkoromban gyakran ettem magában az akácvirágot. Most is megkóstoltam, isteni!

Tudjátok, hogy palacsintatésztába mártva kisüthető?  Mint a bodzavirág. És mindkettőből egészséges üdítő készíthető. Elkészítésük megegyezik.

DSC_0460.JPG

Egy ötliteres üveget alaposan kimosunk és az alját kibéleljük citromkarikákkal (2 citrom elég hozzá).

Erre kerül a bodza illetve akácvirág  ( tilos megmosni!!!! ) .

Felöntjük előzőleg felforralt és lehűtött vízzel, beleöntünk 20 dkg cukrot és 10 szem citrompótlót v.  bő késhegynyi citromsavat. Hagyjuk néhány napig érlelődni, vegye át az ízeket, aromákat majd leszűrve fogyasztjuk. Érdemes a hűtőben tárolni, nehogy felforrjon.

DSC_0489.JPG

bodza.jpg

DSC_0488.JPG

Ha tavasz, akkor már spárgát is lehet kapni. Én ma levest készítettem belőle, zöldet vettem, nekem az ízlik jobban.

DSC_0340_2.JPG

Hozzávalók:

50 dkg spárga

2 dl tejszín

2 húsleveskocka

só,bors

rizsliszt a sűrítéshez

3-4 szál újhagyma

olívaolaj.

Az olívaolajon megfuttatom a felkarikázott újhagymát. A spárgát megtisztítom úgy, hogy az aljából egy-két centit levágok, amíg érzem hogy kicsit fás. Van aki eltöri, ahol elpattan, onnan ehető, a fás részt ki kell dobni.

Kicsit megkapirgálom és a szárat felkarikázom. A fejet egyben dobom a hagymára. Addig főzöm másfél liternyi ízesített vízben, míg megpuhul.

Ekkor 2 dl tejszínt elkeverek 3 evőkanál rizsliszttel és behabarom vele a levest. Kész is. Tetejére lehet sajtot reszelni aki szereti.

DSC_0343_1.JPG

DSC_0350_1.JPGDSC_0347.JPG

Míg kanalazzátok a levest, kis ZAZ jöhet?

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!