Minap halat sütöttem és törtem a fejem mi is legyen a köret?
Végül a majonézes burgonya mellett voksoltam. A majonézt mindig magam keverem, nem történt ez máshogy most sem. Mivel nyers tojás az alapja, hamar el kell fogyasztani. Ez a mi családunkban a három nagyfiam közreműködésével semmiféle akadályba nem szokott ütközni.
A diétás majonéz csak egy tojás fehérjével, a kevésbé az ,a sárgájával készül.
Most a sárgájához sót, őrölt borsot,citromlevet és porcukrot (mindegyikből fél teáskanál) tettem és alaposan elkevertem. Ehhez 3 dl napraforgó v. olívaolajat adagoltam. Először cseppenként, óvatoskodva, később bátrabban, hiszen ekkor már könnyebb az emulgálás.
Fényes -krémes majonézemből mustár és 2 dl tejföl hozzáadásával finom tartármártás válik.
Lila és fehér hagymát eközben szeletelek, besózok , állni hagyom, majd kicsavarom. Ecetes-sós-cukros salátalevet készítek, ebbe rakom a hagymákat.
Az egészben főtt burgonyákat meghámozva és picit kihűtve először a salátalével locsolom meg a hagymáról, majd azt is beleforgatom. Végül a mártás kerül rá. Tálalhatom is a frissen sütött halacska mellé.
Eddig ez hagyományos történet, most érkezik a csavar!
Létezik ugyanis fehér majonéz, amit Molnár Ági gasztroblogger oldalán olvastam és roppantul megtetszett!
Kipróbáltam, és itt az idő, hogy ti is ezt tegyétek!
Finominális! Semmi tojás, csak egészséges alapanyagok!
Úgymint: 1 dl házi tej (vagy zsíros bolti)
2 gerezd fokhagyma
0,7 dl kukoricaolaj
0,7 dl extra szűz olívaolaj
tengeri só.
Ezt olvastam a Szeretetre hangoltan nevű blogon.
Na, nekem itthon lenmagcsíraolajam,olívaolajam és szőlőmagolajam volt fellelhető, ezek kerültek bele a saját készítésű étekbe. A szőlőmagolajból csak a végén fújtam rá pár cseppet .
Az elején pedig a tejet a fokhagymával elkevertem robotgéppel (botmixerrel még jobb). Beleszórtam a sót, majd jött a lenmagolaj, olíva és végül a szőlőmagolaj.
Mindegyikben a hidegen sajtolás a lényeg. A lenmagolajban ráadásul omega 3 zsírsav is bőven található.
(A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsavak osztálya. A telítetlen zsírsavakat – néhány kivételtől eltekintve – a szervezet nem képes előállítani (esszenciális zsírsavak), ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük.
Az omega-3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, mely segít az egészségünk megőrzésében.
A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában.
Mérséklik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktuskialakulásának kockázata is.
Szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Továbbá részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében,serkentik a gondolkodásért és értelmi képességért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet.)
Remélem koncentráltál kedves olvasó!
Akkor dolgoztál jól, ha sűrű a krémed. Előnye, hogy viszonylag sokáig eltartható hűtőszekrényben.Már ha nem veszik észre!!!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: