Moha főz

Majonézek

DSC_0348_3.JPGMinap halat sütöttem és törtem a fejem mi is legyen a köret?

Végül a majonézes burgonya mellett voksoltam. A majonézt mindig magam keverem, nem történt ez máshogy most sem. Mivel nyers tojás az alapja, hamar el kell fogyasztani. Ez a mi családunkban a három nagyfiam közreműködésével semmiféle akadályba nem szokott ütközni.

A diétás majonéz csak egy tojás fehérjével, a kevésbé az ,a sárgájával készül.

Most a sárgájához sót, őrölt borsot,citromlevet és porcukrot (mindegyikből fél teáskanál) tettem és alaposan elkevertem. Ehhez 3 dl napraforgó v. olívaolajat adagoltam. Először cseppenként, óvatoskodva, később bátrabban, hiszen ekkor már könnyebb az emulgálás.

Fényes -krémes majonézemből mustár és 2 dl tejföl hozzáadásával finom tartármártás válik.

Lila és fehér hagymát eközben szeletelek, besózok , állni hagyom, majd kicsavarom. Ecetes-sós-cukros salátalevet készítek, ebbe rakom a hagymákat.

Az egészben főtt burgonyákat meghámozva és picit kihűtve először a salátalével locsolom meg a hagymáról, majd azt is beleforgatom. Végül a mártás kerül rá. Tálalhatom is a frissen sütött halacska mellé.

DSC_0339_2.JPG

Eddig ez hagyományos történet, most érkezik  a csavar!

Létezik ugyanis fehér majonéz, amit Molnár Ági gasztroblogger oldalán olvastam és roppantul megtetszett!

Kipróbáltam, és itt az idő, hogy ti is ezt tegyétek!

Finominális! Semmi tojás, csak egészséges alapanyagok!

Úgymint: 1 dl házi tej (vagy zsíros bolti)

2 gerezd fokhagyma

0,7 dl kukoricaolaj

0,7 dl extra szűz olívaolaj

tengeri só.

Ezt olvastam a Szeretetre hangoltan nevű blogon.

Na, nekem itthon lenmagcsíraolajam,olívaolajam és szőlőmagolajam volt fellelhető, ezek kerültek bele a saját készítésű étekbe. A szőlőmagolajból csak a végén fújtam rá pár cseppet .

olaj.jpg

Az elején pedig a tejet a fokhagymával elkevertem robotgéppel (botmixerrel még jobb). Beleszórtam a sót, majd jött a lenmagolaj, olíva és végül a szőlőmagolaj.

Mindegyikben a hidegen sajtolás a lényeg. A lenmagolajban ráadásul  omega 3 zsírsav is bőven található.

(A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsavak osztálya. A telítetlen zsírsavakat – néhány kivételtől eltekintve – a szervezet nem képes előállítani (esszenciális zsírsavak), ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük.

Az omega-3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, mely segít az egészségünk megőrzésében.

A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában.

Mérséklik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktuskialakulásának kockázata is.

Szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Továbbá részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében,serkentik a gondolkodásért és értelmi képességért felelős agy területek működését, ami a koncentráló képesség javulásához vezet.)

DSC_0443.JPG

Remélem koncentráltál kedves olvasó!

Akkor dolgoztál jól, ha sűrű a krémed. Előnye, hogy viszonylag sokáig eltartható hűtőszekrényben.Már ha nem veszik észre!!!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!