Még virágzik a rózsa a téli fagyok előtt utoljára, ontja illatát kíméletlenül, de már haldokolva. A diófa mind ideadta termését önzetlenül.A legfelső ágáról is!
A petrezselyem harsogó zöldje barnulóba csap át, ha nem sietünk megmentésére.
Ilyesmivel foglalatoskodtam a szép őszi időben:
-petrezselyemlevél eltevése sóban
-dió és rózsa mézben való tartósítása.
A petrezselyem gyökere pincébe került, a levelek egy része pedig sóba. Ehhez a levélkéket összevágtam és sóval rétegezve üvegbe tettem, majd légmentesen zártam. Alaposan megtömtem az üveget, jól lenyomkodtam. Hűtőben pár hétig eltartható, fagyasztóban egész tavaszig!
Szárítottam is belőle, még nem morzsoltam le, de az is következik hamarosan. Azt papírzacskóban fogom tárolni száraz helyen!
Tudjátok, hogy a levelet meg is lehet sütni? Forró olajban 1 perc alatt kész! Vigyázni kell vele, mert nagyon fröcsköl, de megéri a végeredmény. Ropogós, ízletes ínyencség. A fiam azt hitte valami kínai kaja!
A rózsaszirmok javát begyűjtöttem a bokrokról és akácmézet csurgattam rá. Nem mondom, türelemjáték: Máskor ezt is rétegezve fogom készíteni, akkor nem kell naponta megnézni, apadt-e a méz szintje, kell-e utánatölteni?
Kis aranyba zárt nyár! Csodás lettél!
A diótörés is türelmességet igényel, és maradt nekem még a téli estékre is bőven a csonthéjasból! Most csak annyival elégedtem meg, amennyi egy üvegbe belefért. Sokkal hamarabb elkészült, mint a rózsaméz. Élvezettel nézegettem a kis buborékokat,ahogy felbugyogtak, kiszorítva a levegőt.
Ajándéknak is nagyszerű, ha csipkés textillel fedjük be tetejét! Én már többször leptem meg karácsonyra ezzel ismerősöket! Nosza, mindjárt itt van a kertek alatt ez ünnep! Próbálkozzunk!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: