Moha főz

Utolsó pillanat

DSC_0483.JPG

Még virágzik a rózsa a téli fagyok előtt utoljára, ontja illatát kíméletlenül, de már haldokolva. A diófa mind ideadta termését önzetlenül.A legfelső ágáról is!

A petrezselyem harsogó zöldje barnulóba csap át, ha nem sietünk megmentésére.

Ilyesmivel foglalatoskodtam a szép őszi időben:

-petrezselyemlevél eltevése sóban

-dió és rózsa mézben való tartósítása.

A petrezselyem gyökere pincébe került, a levelek egy része pedig sóba. Ehhez a levélkéket összevágtam és sóval rétegezve üvegbe tettem, majd légmentesen zártam. Alaposan megtömtem az üveget, jól lenyomkodtam. Hűtőben pár hétig eltartható, fagyasztóban egész tavaszig!

DSC_0547.JPG

Szárítottam is belőle, még nem morzsoltam le, de az is következik hamarosan. Azt papírzacskóban fogom tárolni száraz helyen!

Tudjátok, hogy a levelet meg is lehet sütni? Forró olajban 1 perc alatt kész! Vigyázni kell vele, mert nagyon fröcsköl, de megéri a végeredmény. Ropogós, ízletes ínyencség. A fiam azt hitte valami kínai kaja!

A rózsaszirmok javát begyűjtöttem a bokrokról és akácmézet csurgattam rá. Nem mondom, türelemjáték: Máskor ezt is rétegezve fogom készíteni, akkor nem kell naponta megnézni, apadt-e a méz szintje, kell-e utánatölteni?

Kis aranyba zárt nyár! Csodás lettél!

DSC_0505_1.JPG

A diótörés is türelmességet igényel, és maradt  nekem még a téli estékre is bőven a csonthéjasból! Most csak annyival elégedtem meg, amennyi egy üvegbe belefért. Sokkal hamarabb elkészült, mint a rózsaméz. Élvezettel nézegettem a kis buborékokat,ahogy felbugyogtak, kiszorítva a levegőt.

DSC_0533.JPG

DSC_0529.JPG

Ajándéknak is nagyszerű, ha csipkés textillel fedjük be tetejét! Én már többször leptem meg  karácsonyra ezzel ismerősöket! Nosza, mindjárt itt van a kertek alatt ez ünnep! Próbálkozzunk!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!