Moha főz

Kiskarácsony,Nagykarácsony….

DSC_0619_1.JPG

Télnek se híre se hamva. Pedig majdnem hagytam magam becsapni. Mentünk Kassára vásárolni és Széphalomig minden havas!! Utána semmi, még a nap is kisütött. Hogy lehet ez, kérdeztem, s a válasz az, hogy hóágyúznak a Magas-hegyen, amit aztán lefúj a  szél.

Kissé messzebb, a  hegyek lábánál engedett a természet a napsugarak erejének, s recsegve-ropogva kezdtek el a fagyos fák kiengedni. Nem egy utolsó látvány!!!!

DSC_0259.JPG

A kultúrális fővárosban tömeg, még parkolót is nehezen találni. A bevásárlás után hullafáradtan még sétáltunk egyet a főutcán. Hangosan énekeltek az egyik standnál népi öltözetes férfiak, fűtötte őket a  házi pálinka. Kézműves termékeke helyett mindenütt forralt borokat, italokat és ételeket árultak.Jégszobrokat is állítottak az ünnep tiszteletére, de olyan kis furcsának találtam őket. Mesefigurák a jelen századból és egy meglehetősen lapos télapó. Hideg is lett, szitált az eső, örültem, amikor végre késő este hazaindultunk.

DSC_0288.JPGDSC_0283.JPGDSC_0300_3.JPGDSC_0294_2.JPG

Másnap fenyővásár. Sehol sem találtunk olyat, amilyet akartam. Kicsábultunk Mikóházára és ott házi árusoknál próbáltunk rátalálni a saját ünnepi fánkra. Először csak lucfenyőre leltünk, mind hatalmasak, másat szerettem volna. Egy néni kedves útba igazítása után rátaláltunk az igazira! Csemete fenyők, formásak, szépek, és…kicsik. Épp ilyenre fájt a fogam. Az utolsó sor utolsó előtti fája lett a miénk, frissen fűrészelve, üdén. A csizmámra közben annyi sár ragadt, hogy alig bírtam emelni a lábam. A boldogság azonban tartott rendesen, örültem erősen!!!!

Szalma- és fadíszek kerültek rá néhány gömb kíséretében, ugye milyen helyes?

DSC_0626.JPG

Szaloncukor nem csüng rajta. Ennek külön története akad! Ugyanis magam készítettem el ezt az édességet.  Végül desszert lett belőle (bonbon), be sem csomagoltam.

Kicsit macerás és időigényes a történet, de sebaj!

Ha kedvetek támadna hozzá íme a két recept:

A marcipános hozzávalói

25 dkg mandula

15 dkg porcukor

gyümölcslé (narancs,citrom, ananász v.gránátalmalé frissen facsarva

A két fő hozzávalót összekevertem és egy egész gránátalma levét öntöttem hozzá addig, amíg formázható masszává állt össze. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságú rudakat sodortam és késsel elvágtam kisebb darabokra( kb.2 cm).Ha van időnk, lehet hűteni, akkor könnyebb vele dolgozni is!

A mázhoz 52%-os étcsokoládét olvasztottam (15 dkg) 5 dkg vajjal és 5 ek. tejjel. Ebbe mártogattam a marcipánokat és sütőpapírra tettem.

A diós narancsos-hoz a következő szükséges:

25 dkg darált dió

5 dkg porcukor

1-1- narancs és citrom reszelt héja és leve

1 ek.narancs- vagy baracklekvár

1 rumaroma

Ezeket kell összegyúrni formázhatóvá és szintén csokimázba öltöztetni. A csokit nem árt időnként melegíteni, hamar dermed.

Végül 10 dkg Haribo-t csokiztam össze, ez lett a gumicukros cuki!!!!

DSC_0226_1.JPG

DSC_0219_1.JPG

DSC_0220.JPG

DSC_0555_2.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!