Anyósom imád sütni és tud is, ami nem elhanyagolható szempont. A bejglit idén az ő receptje szerint sütöttem meg – karácsony után!! Hatalmas sikere volt, elfogyott egy szálig. Nem gondoltam volna!
Az alábbi hozzávalókból négy rudat készíthetünk el.
50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg élesztő
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
csipet só
2 dl tej
1 dl tejföl
1 egész tojás a kenéshez
A tésztát gyorsan összeállítjuk és hideg helyen pihentetjük. Ha kicsit megkelt négy részre osztjuk, egyenként nyújtjuk és az alábbi mákos és diós töltelékkel töltjük meg:
Diós: 25 dkg darált dió,15 dkg porcukor,1 alma reszelve,5 dkg sárgabaracklekvár,10 dkg mazsola vagy darabolt birsalmasajt,3 szem darált szegfűszeg.
Mákos:25 dkg darált mák,15 dkg porcukor,7 dkg mazsola,2 dl tej,csipetnyi szegfűszeg.
Az utóbbi máktölteléknél én a jól bevált meggydzsemes változatomat készítettem el az első bejglibe, a dzsem került alulra, arra a száraz mák tej nélkül, csak a második adagot kevertem össze tejjel. Nálunk így a nagy kedvenc!
Na de itt a kéttúrós-sajtos pogácsa receptje, amiből nem fogtok tudni eleget sütni, annyira ízletes!
Ez is anyósom receptje, köszönet érte!!!!
Hozzávalók:
1 dl tej
1 ek cukor
3 dkg élesztő
60 dkg liszt
1 ek. só
25 dkg vaj
15 dkg juhtúró
15 dkg tehéntúró
3 tojássárgája
4 dl tejföl
10 dkg Grana Padano sajt + 10 dkg a szóráshoz a tetejére
kevés tej, amennyitől jól gyúrható tészta lesz!
Az élesztőt felfuttatom. A lisztet átszitálom, bele a sót és ráreszelem a fagyos vajat.
Miután hozzáadom a sárgáját, tejfölt, túrókat, gyors mozdulattal összegyúrom, és hideg helyen pihentetem. ‘Fél óra múlva kinyújtom és ráreszelem a sajtot, majd rétes-szerűen feltekerem és ismét kinyújtom. Pihentetés után szaggatom, megkenem tojással és megszórom sajttal a tetejét.Sütőpapírral bélelt lemezen 200 °C-on 20-25’ a sütési idő.
Itt a nyakunkon a Szilveszter, ha ezzel várjátok a vendégeket,garantált a siker!!!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: