Első borscslevesem!
“Hogy mi történt a továbbiakban az 50-es lakásban, arról nem szól a fáma, arról azonban igen, hogy mi történt Nyikanor Ivanoviccsal. Bezárkózott az illemhelyre, elővette aktatáskájából a tolmács által rátukmált köteget, és tapasztalta, hogy az négyszáz rubelt tartalmaz. Ezt a bankóköteget újságpapírba csomagolta, és bedugta a szellőztetőnyílásba. Öt perccel ezután az asztalhoz ült kicsiny ebédlőjében. Hitvese akkurátusan fölszeletelt heringet hozott be a konyháról, bőven megszórva zöldhagymával. Nyikanor Ivanovics töltött magának egy kupica vodkát, megitta, másodikkal is töltött, azt is kihörpintette, felnyársalt a villájára három falat heringet – és abban a pillanatban csengettek. Pelageja Antonovna éppen a gőzölgő fazekat hozta be a konyhából, amelyre elég volt egyetlen pillantást vetni, és az ember máris kitalálta, hogy a forró borscsleves alján a világ legpompásabb ínyencfalatja rejtőzik: egy velőscsont… Nyikanor Ivanovics a nyálát nyelte, s nagyot mordult, mint a mérges kutya: – Már enni se hagyják az embert, hogy az ördög őket akárhová tegye… Ne eressz be senkit, Pelageja, nem vagyok itthon! A lakásról meg mondd, hogy ne nyaggassanak, egy hét múlva lakógyűlést tartunk… Az asszony kiszaladt az előszobába, Nyikanor Ivanovics pedig a merőkanállal kihalászta a tüzes tálból a hosszában fölrepedt, drága, finom csontot. Ekkor két férfi lépett be az ebédlőbe, s velük Pelageja Antonovna, ég tudja, miért, nagyon sápadtan. A belépők láttára Nyikanor Ivanovics is elsápadt, és felállt az asztal mellől. – Hol az illemhely? – kérdezte az egyik, aki oldalt gombolós nyakú, fehér orosz inget viselt.Az ebédlőasztalon valami koppant: az elnök kezéből kiesett a kanál.”
Ki olvasta ezt a könyvet? Remélem sokan, nekem egyik kedvencem máig. (Helyes megfejtők jöhetnek, vendégeim egy tányér levesre !)
Olvasása közben döntöttem el, hogy egyszer majd főzök borscs-ot. (Jó sokáig tartott a készülődés!!! )
Nevem alapján különben is szlávok lehetnek a gyökereim.
Állítólag az ukrán változat a legjobb, de fogyasztják a lengyelek, oroszok,litvánok.
A hagyományos borscs bukéját 18-20 alkotó eleme (különböző húsok, zöldségek és fűszerek) adja meg. Ennek megfelelően az igazi borscs elkészítése nagyon munkaigényes és hosszan tartó eljárás. Az alapja valamilyen húslé, hagyományosan ezt oldalasból készítik. A borscsba kerülő zöldségeket külön készítik el. A legfontosabbat, a névadó céklát, külön párolják csöppnyi ecettel vagy citromlével biztosítva, hogy megmaradjon az élénk vörös színe. A zöldségeket (sárgarépa, gyökér) szintén külön, kevés zsíron üvegessé dinsztelik és amikor már üveges, (kb. 15 perc) teszik hozzá a paradicsom szeleteket, vagy friss paradicsom híján, a sűrített paradicsomot. Az előkészítő munkák végeztével állítják össze a végleges levest, a további alkotó elemeket pontosan előírt sorrendben és időben hozzáadva. A sorrend a következő: burgonya, káposzta, az előkészített cékla, a üvegesre sütött zöldségek, fűszerek és a legvégén 2-3 perccel a tűzről való levételét megelőzőleg a fokhagyma.
Van egy kelet-európai szakácskönyvem, én annak alapján indultam el.
Egy szép nagy velős csontból és egy húsos csontból levest főztem.Ebbe belekerült egy egész hámozatlan cékla a szép szín miatt, ahogy tanácsolta a szakácskönyv. Így utólag kihagynám ezt a műveletet több szempontból is. Először is :lesz egy kis földes bukéja, pedig hatszor átsúroltam,másodszor pedig nagyon nehéz utólag melegen hámozni, minden céklás lesz, a kezem többszöri mosás után is így nézett ki.
Szóval elég nyersen lereszelni mint a többi zöldséget.
Arányaiban másfél liter húsleveshez ennyi zöldség szükséges kb:
30 dkg cékla,20 dkg fehér káposzta,20 dkg vegyes zöldség (fehér-és sárgarépa, zeller),20 dkg burgonya.
Ezeket kell a hagymán üvegessé dinsztelni paradicsommal vagy a levével. A zöldségeket és a céklát megpirítás után összeöntjük a levessel, de előtte a krumplit,káposztát is beleszórjuk és kb húsz percig összeforraljuk.Fűszerek:só,bors,fokhagyma,babérlevél,ecet,cukor ízlés szerint.
Ahány ház, annyiféle borscs, az enyém elég jól sikerült.Akinek nem tetszik, főzzön magának 🙂
A friss tejföl elmaradhatatlan tálaláskor!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
@Mitzi von Küche: Jöhetsz, várlak a levessel !!!A mester és Margarita!
Tetszik, hasonló gyökerek okán is. Viszont az idézet ne tudom, honnan való. /Talán Bulgakov?/