Úgy belelendültem mostanában a sütésbe, hogy megjutalmazom magam egy plecsnivel!
Sőt, két feladatot egyben megoldottam huszárosan !!
A 21. SAD játékra cicás sütit lehet sütni az “Édes macskásság” jegyében, a 14.blogkóstolóra pedig egy adott bloggertől bármit.
Na ennek a csokis-mandulás tortának a receptjét koskacukortól (http://koskacukor.blogspot.hu/2013/10/csokis-mandulas-sutemeny-malna-ontettel.html)néztem ki magamnak, a díszítése pedig cicamica lett.
Tudom, nem egy szépség, de olyan helyes, igaz????
A recepteknél én nagyon nem bírom ha patikamérleggel kell kimérni a hozzávalókat.
Nincs is konyhamérlegem.
Na jó, van. és végszükség esetén használom is.
De inkább érzésre dobálom bele a hozzávalókat.és különben is egy gyakorló háziasszony tudja mennyi 2 dkg cukor vagy 10 dkg liszt!
1 evőkanál liszt: 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt: 1,5 dkg
1 evőkanál cukor: 3 dkg
1 evőkanál búzadara: 2 dkg
1 evőkanál zsemlemorzsa: 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só: 2 dkg
1 evőkanál zsír: 2 dkg
1 diónyi vaj vagy zsír: 2 dkg
1 kávéskanál fűszerpaprika: 0,5 dkg
10 nagyobb burgonya: 1,2 kg
10 közepes méretű burgonya: 1 kg
1 közepes nagyságú alma: 10 dkg
1 közepes fej káposzta: 1- 1,5 dkg
1 közepes fej kelkáposzta: 70- 75 g
1 közepes fej hagyma: 6-7 dkg
1 nagy hagyma: 10 dkg
1 nagyobb petrezselyem: 10 dkg
½ zeller: 15 dkg
½ karalábé: 20 dkg
1 nagyobb karfiol: 40-50 dkg
1 bögre bab: (1 bögre= 2,5-3dl) 30 dkg
1 bögre rizs: 25 dkg
1 bögre kukoricaliszt: 17 dkg
1 marék savanyú káposzta: 35 dkg
1 marék sóska: 15 dkg
1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só = 2 dkg
1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg
1 csapott teáskanál só = 1 dkg
1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
1 evőkanál vaj = 2,5 dkg
1 evőkanál zsír = 2,5 dkg
10 nagyobb burgonya: 120 dkg
10 közepes méretű burgonya: 100 dkg
1 közepes alma: 10 dkg (forrás :Ördög Sanyi)
Ezért mindent kerekítettem, és így a hozzávalók a következő mennyiségek (kb):
25 dkg csokoládé durvára törve
3,5 ek. víz
20 dkg barna cukor
200 g vaj
4 dkg őrölt mandula
3,5 ek. liszt
2 késhegynyi sütőpor
6 tojás
10 dkg szeletelt mandula
A csokoládé minél magasabb kakaótartalmú, annál jobb. Felolvasztjuk egy lábasban vízgőz felett és hozzákeverjük a cukrot és a vajat.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgája mehet a csokiba óvatosan. Folyamatos kevergetés után, ha már némileg egynemű a masszánk, levesszük a gőzről.
Megpirítjuk a szeletelt mandulát, ezt is a csokihoz adjuk, végül a lisztes-mandulás-sütőporos száraz hozzávalók keverékét.
Jöhet a tojásfehérje is, finom mozdulatokkal, vigyázva rá!
Kapcsos kerek formában sütöttem gázsütőben.
180 °C-on kb. 40 perc, végezzünk tűpróbát!
Kicsit pihentettem, majd díszítettem.
Egy banánt villával összetörtem, szélére körben rákentem, és meghintettem őrölt mandulával. Gránátalmával dobtam a színén!!
A cicamica cukordekorból készült.
Teljesen a szívemhez nőtt!!!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: