Tegnap megint kísérleteztem. A zöldségesnél ahol vásároltam, rábeszélt egyik eladó ismerősöm, hogy próbáljam meg a kölest elkészíteni. Ő párolva köretként ,no és kölespudinggal örvendeztette meg a családját és sikert aratott vele.
Mutatta az aranyszínű apró gabonaszemeket és igencsak megtetszett. Vettem belőle 20 dkg-ot. A táskámból előkapartam tollat,papírt és lefirkantottam sebtiben a mérleg előtt a puding receptjét.
Hozzávalók:
20 dkg köles
1 dl víz
9 dl tej (a folyadék mehet fele-fele arányban is 5-5 dl tej és víz)
7 dkg margarin (csak vajat használok)
15 dkg cukor
1-2 dl tejföl
vaníliás cukor.
Nem én lennék, ha nem változtatok saját szájíz szerint.
Margarin helyett vaj, cukorból csak harmada, inkább méz, és fahéjjal illetve valódi vaníliarúddal ízesítettem.
Itthon megmostam újdonsült szerzeményemet és odatettem főni 1 dl vízbe. Mikor már majdnem elfőtte illetve magába szívta ezt a folyadékot, akkor 9 dl tejjel öntöttem fel. A magas lángot levettem és fedő alatt alacsony lángon pároltam. Csipet sóval, fél vanília kikapart belsejével, 5 dkg cukorral,pici darab egész fahéjjal ízesítettem.
Ez kb.15-20 perc, az utolsó 5 percben elzártam a tüzet, és csak hagytam állni.
Mikor kissé kihűlt, 7 dkg vajat kevertem bele, amitől, selymessé vált állaga. Marika tejfölt is ajánlott bele, ezért másfél dl-t ebből is tettem bele és mézzel csorgattam.
Aszalt sárgabarackot került bele a végén.
Ezen felül így variáltam még, szinte személyre szabva:
Máténak fahéjjal és banánnal
magamnak gyümölcsszósszal (10-10 dkg málna és szeder összeforralva)
Azt hiszem, kellene bele pár kanál keményítő, hogy valóban puding állaga legyen. de az ugyebár szénhidrát, ezért így jó, ahogy van!
Ahogy utána olvastam valódi sáfrány oldalán :
“Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása nagyszerű lehetőség, mivel alacsony a szénhidráttartalma. Tehát egyrészről nem növeljük tovább felesleges súlyunkat, másrészről gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetünkből.
Szép lesz a bőrünk, hajunk, körmeink, ha rendszeresen fogyasztunk kölest.
• késlelteti az öregedési folyamatokat
• rákmegelőző
• gyulladáscsökkentő
• erősíti az immunrendszert – ellenállóvá teszi a szervezetet
• ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre
• szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
• erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert, és a látást
• megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot
• javítja a kollagénanyagcserét fogak, haj, kötőszövetek, csontok állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.”
Eredeti cikk: http://valodisafrany.blog.hu/2010/04/26/koles_panicum_miliaceum_l#ixzz2u3zZb4sn
Ez bejött nekem, nagyon ízlik, sokféleképp fogyasztható, zöldséges köretként is ki fogom próbálni 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Nagyon köszönöm, tetszenek a receptek! Még csicseriborsósat is találtam, aminek külön örülök! Ez a jó a blogozásban, hogy kedves emberekkel hoz össze sors 🙂
Már régóta nagy kedvencem a köles. Nem csak édesség készíthető belőle, hanem sós ételek is – hasonlóan a rizshez. Ha gondolod, nézz körül a blogomon, hogy mi mindent lehet belőle készíteni édesen és sósan egyaránt:
vegalife.blog.hu/search?searchterm=k%C3%B6les&searchmode=OR&submit=Keres%C3%A9s