Moha főz

Nem bolondultam meg!

 

_DSC1572.JPG

Attól, hogy sokan elfelejtik: egy gyomnövény lehet gyógynövény is,amiben rengeteg a vitamin, s  megfosztják magukat az ezekből készült finom ételektől is. Így van ez a csalánnal is. Régen a szegények bezzeg ismerték,kora tavasztól  gyakran került asztalukra  belőle leves és a főzelék. Ha jól el van készítve, tápláló ,finom és egészséges! Tavaly köretnek ettem, csupán megpárolva, most pedig itt a leves ,ahogy én kreálom.

A legnehezebb rész a hajtások begyűjtése és átmosása.

Kesztyű nélkül álltam neki a gyűjtésnek, gondoltam, ha ennyire zsengék, még csak nem csípnek annyira. Alaposan ráfaragtam, még most is zsibog,bizsereg az összes ujjam! Sebaj, legalább nem leszek reumás 🙂

Háromszor átmostam és hagytam alaposan lecsepegni.

DSC_1557.JPG

A hozzávalók:

1 l tej (házi, ha van)

1 dl tejszín

1 dl víz

só,bors

1 gerezd fokhagyma

1 nagy krumpli

kb.30 dkg csalán (zsenge)

3 evőkanál olívaolaj

1 zöldségleves kocka

Az apróra vágott hagymát megpirítottam és rádobtam a vékony karikákra szeletelt krumplit.

Felöntöttem 1 dl vízzel, sóztam,borsoztam és tettem bele 1 db zöldségleves-kockát és a zúzott fokhagyma gerezdet.

Fedő alatt tartottam, amíg megfőtt a zöldség.

_DSC1568.JPG

Ekkor felöntöttem a tejjel, majd mikor felforrt, beletettem a csalánt.Öt percig forraltam össze, nem tovább, hogy a lehető legkevesebb tápanyag vesszen kárba.

Ekkor kiszedtem a turmixgépbe a csalánt és alaposan összezúztam.

_DSC1571.JPG

Vissza a fazékba, utolsó forralás a tejszínnel és kész.

Tálaláskor árvacsalán virágával díszítettem. Ugyanis az is ehető. A méhek csak úgy szedegetik róla a virágport! De sajttal is finom! Aki nem hiszi, kóstolja meg!

_DSC1575.JPG

 

Ezt jó ha tudod a csalánról!

A csalán (Urtica dioica) a földben erős gyökértörzshöz kapaszkodik, levegős szára van, amely eléri a másfél métert is. Virágai kétlakiak, zöld színűek és füzérben helyezkednek el. A termő virág fészekalakú, és körbeveszi 4 szirom. Az Urtica szó latin eredete az „urere” szóhoz vezethető vissza, amely a levél égető hatású tulajdonságára utal.

A csalán gyógyhatásai

 

  • A K vitaminnak köszönhetően vérzés csillapító hatása van
  • Váladék felszakító hatása ismert
  • A flavonoidoknak köszönhetően vízhajtó hatásuk van
  • Vérserkentő hatású, a histamin felszabadulását elősegíti, húgysav hajtó, összehúzó és fertőtlenítő, baktériumölő, hasmenést gátló hatásai még ismertek
  • Vitaminpótló és csökkenti a vércukorszintet
  • Vízhajtó és salaktalanító
  • Külsőleg hegesedést serkentő, és a szövetek újra képzésében hasznos
  • Vérhas és erős hasmenés estén
  • Felhasználási módjai

 

Tea formájában, jó befolyással van a hörghurutra, a tavaszi vitaminhiányra és vérszegénységre, egy csalánkúra az egész szervezetre frissítő hatással van . Mivel fehérjéket és vitaminokat is tartalmaz az élelmiszerként is feldolgozzák. Hörghurut és köhögés esetén kitűnő köptető, gyenge vérzéseknél vérzéscsillapító hatása is ismert.

 

K vitamin tartalma miatt ajánlott a bőséges és rendetlen havi vérzés esetén, illetve szülés utáni bevérzéseknél. Vérhas és erős hasmenés estén szerepe van a baktérium flóra csökkentésében, amely a betegséget kialakította, elősegítve ezzel a teljes gyógyulást. Csökkenti a felgyülemlett vizet a szövetekben. A csalánteát ugyancsak használhatjuk még elhízás és vérszegénység esetén (mivel vasat is tartalmaz).
A levelek vízhajtó hatása miatt a csalánteát eredménnyel használják a vesebetegségeknél, mivel feloldja a vesehomokot, ugyancsak kedvezően befolyásolja a reumát, a köszvényt megszünteti, mivel a felgyülemlett húgysavat kihajtja a szervezetből.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!