Moha főz

A közelítő Húsvét

_DSC1583.JPG

 

Amikor ugye a kalács sütése elmaradhatatlan.

Kipróbáltam, megy-e még a kelt tészta sütése. Nem mintha el lehetne felejteni!

El lehet dönteni, a fiaim szerint jól sikerült a próba!

Csak annyi a baj vele, hogy szinte abbahagyhatatlan a finom, omlós és illatos töltelékes kalácska evése!

_DSC1580_1.JPG

Sosem kezdek kisüzemben vele, felesleges elaprózni. Ezért nálam a hozzávalók:

70 dkg finomliszt

10 dkg cukor

1 tojás

5 dkg élesztő

kb. 7 dl langyos tej

7 dkg vaj

mokkáskanálnyi só

A kelt tészta titka, hogy semmi sem hideg a hozzávalók közül! Még a tojást is vegyük ki a hűtőből előtte időben.

A lisztet átszitáljuk.

2 dl tejben, amibe beletettünk 3 evőkanálnyi cukrot felfuttatjuk az élesztőt. Tetejét 2 evőkanál liszttel megszórjuk.

A vajat megolvasztjuk és kicsit visszahűtjük. Ha felfutott az élesztő, beleöntjük a lisztbe. Mehet bele a felvert tojás, a só , a vaj, a maradék langyos tej. Alaposan kidolgozzuk. Akkor jó,ha nem ragad a kezünkhöz, szinte elválik tőle. Ekkor a tetejét meghintjük liszttel és magára hagyjuk valami jó kis meleg helyen. Konyharuhával letakarjuk.

Ebből két kalács készül.

Közben elkészítjük a tölteléket.

Mákos:

20 dkg darált mák

8 dkg cukor

fél dl tej

fahéj,szegfűszeg

Ezeket egyszerűen összeforraljuk rövid ideig.

Diós

20 dkg darált dió

10 dkg cukor

1 dl lekvár (barack a legjobb)

A diót összekeverjük a cukorral.

A tésztát kétfelé vesszük.

A kinyújtott tészta első felére rákenjük a lekvárt és megszórjuk a diós keverékkel.

Feltekerjük és négy helyen átvágjuk, miután kör alakban behelyeztük a tepsibe. Nem teljesen vágjuk át, csak 3/4 részéig.

_DSC1579.JPG

A tészta másik részét szintén kinyújtjuk. és hosszában 3 részre hasítjuk. Mindegyik közepébe mákos töltelék kerül. Felsodorjuk és háromfonatban megfonjuk. A kész fonatot tepsibe rakjuk és hagyjuk rövid ideig még kelni.

_DSC1577.JPG

Mielőtt a sütőbe kerül cukros tejjel megkenjük a tetejét.

_DSC1585.JPG

Az először mérsékelt, majd középmeleg sütőben bő fél óra a sütési idő. ha szép piros az orcája, kész!

Kicsit pihentetjük sütés után és ismételten megkenjük cukros tejjel! Ettől igazán foszlóssá és puhává válik!

_DSC1586.JPG

Kelt tésztát húsvétra itt is találtok nálam:

http://mikormennyi.blog.hu/2013/03/30/egy_nonek_az_unnep

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!