Moha főz

Ja, hogy mi az a lepcsánka??????

DSC_0043.JPG

Már írtam erről a laktató és mindenki számára ismert ételről régebben, itt olvashatjátok.

http://mikormennyi.blog.hu/2012/09/21/tenyleg_itt_az_osz

Most a wikipédiát hívom segítségül az elnevezés magyarázatához:

 Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Somogy), (Baranya) és (Zala megye), lepcsánka HajdúságbanNyírségben gánica[2] (Őrség), matutka(Közép-Magyarország), krumliprósza (Somogy), (Baranya) és (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beréberétcicege,tócsienge-mengekrumplimálé. Emellett a rösztike, a harularöstiburgonyalepkepotyiplackibramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény,

De a lényeg mindegyiknél ugyanaz: nyersen reszelt krumpli olajban kisütve.

Igen, ez a lényeg!

Amit én most más zöldségekkel együtt készítettem el.

DSC_0048.JPG

A tavasz beköszöntével a pincében tárolt zöldségek sorsa rosszabbra fordul. A krumpli erőteljesen csírázik, a sárgarépa meg egyszerűen elrohad. 

Igyekszem ezért több ételben felhasználni az egészséges példányokat, menteni a menthetőt.

Íme a zelleres-sárgarépás lepcsánkám.

Hozzávalók:

10-12 db közepes burgonya

1 nagy fej zeller

6 szál sárgarépa

2 tojás

25 dkg liszt

só,bors ízlés szerint

fél dl tejföl

petrezselyemzöld

1 teáskanál fokhagymapor

1 közepes fej reszelt vöröshagyma

DSC_0039.JPG

A krumplit,zellert,sárgarépát lereszeljük. összekeverjük a többi hozzávalóval és fűszerekkel.

Kicsit állni hagyjuk.

Olajat forrósítunk és kanállal beleteszünk 3 adagot.Alaposan lelapítjuk, hogy jól átsüljön.

DSC_0040.JPG

Félidőnél megforgatjuk, majd kiszedjük és tálaljuk.

Per pillanat joghurtra fájt a fogam, azt tettem a tetejére! Igazán ütős párost alkotnak!

Sokan nem tesznek bele petrezselyemzöldet, innen üzenem: az kihagyhatatlan!

Ha kipróbálod, nem akarod máshogy készíteni!

DSC_0052_1.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. mohamama says:

    @Túrós: Épp erre a sokszínűségre próbáltam rámutatni a bejegyzésben, ami az elnevezését illeti. Nálunk lepcsánka marad 🙂

  2. mohamama says:

    @Medallon: Hagyományosan így sütjük, de ez jó ötlet!Ki fogom próbálni legközelebb, legyen még egészségesebb! Köszi!

  3. Túrós says:

    hé az lapcsánka nem lepcsánka

  4. Medallon says:

    Miért kell olajban kisütni,hogy tocsogjon?
    A masszához keverj egy kis olíva olajat, majd sütőpapíra terítve sütőben süsd meg.

  5. mohamama says:

    Azt hiszem ez az elnevezés mindent visz! Köszi 🙂

  6. crazyfish says:

    …hadipecsenye…(boldogult nagyanyám, Bodrogköz)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!