Igen, valóban az! Én eddig az anyukám által készített édes változatot kóstoltam, ami persze ízlett.
De valami erőteljesebb ízvilágra vágytam és a lehetséges variációk közül az alábbi született meg az idei húsvétra:
gyömbéres sárgatúró.
Nálam gyakran lapul otthon a hűtőszekrényben friss gyömbér. Imádom a csípős,karakteres ízét! Most éppen kandírozott is akadt a konyhámban.
Így lett minden ízében fűszeres a tradícionális húsvéti étek.
Hozzávalók:
1 liter házi tej
11 db háztáji tojás
5 dkg kandírozott gyömbér
1 teáskanál szárított citromhéj
pár csepp valódi citromlé
kb.3 cm gyömbér lereszelve
csipet só
5 dkg cukor
Hozzáfűzném, bolti tejjel senki ne kezdjen neki! Nem fog menni! Ehhez a jó zsíros házi tej szükségeltetik. Ha nincs házi tojás, akkor vagy mélyalmos, vagy legalább L-es méretűt szerezzetek be!
A tejet egy fazékban közepes tűznél elkezdem melegíteni. A tojásokat alaposan elhabarom és beleöntöm a tejbe. Pici sóval, cukorral ízesítem, valamint a citromhéjjal.reszelt gyömbérrel.
Folyamatosan keverem, amíg alaposan besűrűsödik. Ekkor hozzáadom az apró darabokra vágott kandírozott gyömbért és pár csepp citromlevet.
Előveszek egy nagyobb szűrőt és abba beleterítek egy sűrű szövésű textilt.
Ne tudjátok meg, én az egyik sálamat áldoztam fel erre a célra! Tiszta pamut, tökéletesen megfelel!
Ebbe öntöm a sűrű masszámat. Összekötöm és egy fakanálra ráhúzom. Alá lábas (jó amiben főtt) és egy éjszakán át hagyom csepegni magának.
Felköthetitek a mosogató csapjára is, az sem rossz megoldás!
Másnapra megszilárdul, összeáll a túrónk.
Sonkához,kolbászhoz tökéletes kiegészítő!
Hűtőben tároljuk! És ne csodálkozzunk, ha szélsebesen elfogy 🙂
Áldott Húsvéti ünnepeket kívánok !
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: