Sokakat bizonyára nem(hiszen használják), de engem némileg zavar, ha főzős amatőr oldalakon ételeket rövidített nevekkel látnak el.
Kovi ubi,pipimell(sőt, pipicici, uramisten!),sali,gyümisali,csukapöri,gyümileves, pari és a számomra legfurcsább: a töpi. Amit, ha nincs mellette fénykép, kétséges kitalálom -e??
Ha nektek megy, szívesen hallgatom a tippeket!
Úgyhogy én uborkát kovászolok, aminek nincs köze a kovihoz 🙂 (na, melyikhez?)
De mielőtt hibbantnak tartanátok (megártott a nagy meleg), íme én hogyan készítem.
https://mohamamakonyhaja.cafeblog.hu/2013/07/02/kovi_ubi_860/
Ez a tavalyi bejegyzésem, de a módszer, jelentem, változatlan!
Jé, most hogy visszaolvasom, már akkor sem tetszettek ezek a kifejezések .
És tessék, itt a miskolci pislogó kocsonya és a kovászos uborka végterméke. Sajnos nem saját fotó!!!
Ennyit erről, ma valami másat mutatok nektek.
Gombalevest!
Találkoztam a házaspárral (Izolda és Jocó), akiktől kaptam a frissen szedett gombát
( barna tinóru alias Xerocomus badius).
Rögtön kérdezték főztem-e gombamacsankát?
Bután pisloghattam, mire kikapta a hűtőből a macsankát. Ami nem más, mint gombapörkölt tejfeles habarással.
Ott a hegyközben, így nevezik.
A levesem is úgy indult, hogy a gombákat (6-7 közepes fej) kicsit megkapargattam és felszeleteltem.
Egy közepes fej hagymát forró olajban megdinszteltem, s erre szórtam a finom, ízletes tinórut.
Sóval és fekete borssal ízesítettem.
Ezután felöntöttem 1,5 l vízzel.
Belereszeltem 1 sárgarépát, és egy csokor petrezselyemzölddel is megleptem. Sőt, 3-4 citromfűlevéllel is megbolondítottam. Emlékeztem, hogy van friss gyömbérem, abból is reszeltem bele cseppet.
Tésztát kavartam gyorsan 10 dkg lisztből, 1 tojásból,petrezselyemzöldből, s beleszaggattam a közben már felforrt levesbe.
Kb. 5 perc után 2 dl tejföllel behabartam és kész az üdítően finom zamatú leves!
Egyébként meghívtak (I+J), tartsak velük legközelebbi gombavadászatukon!
Szívest -örömest mondtam igent,és fohászkodom az éghez:essen már egy kis eső, s nőjenek a gombák. Mondjuk ennek eddig semmi jelét sem tapasztaltam. csak a döglesztő hőséget.
Úgyhogy :várok!!!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Fuji S 5700 .Van a városban egy szaküzlet ,és szerviz,de itt csak kis hibákat javítanak ,/szíj leszakadás ,fedél törött stb./ oda kellett vinnem ,onnan küldik fel a fővárosba.
Milyen géped van? Szakszervízbe vitted? Mert ott nem csinálhatnak ilyet, hogy rád se rántanak!
A kovászolni való nálam is folyamatos, sőt meg fogok próbálni cukkinit,tököt és hagymát is , mert azt is lehet. Szeretek kísérletezni.
A ribizlit (és általában minden hazai, friss gyümölcsöt) elsősorban nyersen eszem.A cukrot elhagyom, már a teát is anélkül iszom.Nem túl egészséges, sok baj-betegség okozója. De sütiben nélkülözhetetlen !!!
A gépem még nem jó ,lassan két hete ,hogy elvittem és még csak figyelemre sem méltattak a szervizben .Hiányzik ,a munkámhoz is kellene már nagyon és a hobbimnak sem tudok hódolni .
A “ubi sali”nagyon tud irritálni ,ennél már csak az bosszant jobban ,ha a könyveket ,regényeket zanzásítanak .Az egyik érthetetlen dolgokat szül ,a másik tönkre vágja a szépirodalmat .A gombát sajna nem szeretem ,viszont a zsíros kenyeret kovászos uborkával ,vagy tojásos nokedli a kovászos uborkával ,az ,igen.az erkélyen ilyenkor már sorakoznak az ötliteres üvegek ,telis tele kovászolni való uborkával.A ribizliből rengeteg jó sütit lehet készíteni ,szeretem ,cukrozva ,magában is .