Moha főz

Töpi és társai

 

DSC_0260

Sokakat bizonyára nem(hiszen használják), de engem némileg zavar, ha főzős amatőr oldalakon ételeket rövidített nevekkel látnak el.

Kovi ubi,pipimell(sőt, pipicici, uramisten!),sali,gyümisali,csukapöri,gyümileves, pari és a számomra legfurcsább: a töpi. Amit, ha nincs mellette fénykép, kétséges kitalálom -e??

Ha nektek megy, szívesen hallgatom a tippeket!

,,

Úgyhogy én uborkát kovászolok, aminek nincs köze a kovihoz 🙂 (na, melyikhez?)

De mielőtt hibbantnak tartanátok (megártott a nagy meleg), íme én hogyan készítem.

https://mohamamakonyhaja.cafeblog.hu/2013/07/02/kovi_ubi_860/

Ez a tavalyi bejegyzésem, de a módszer, jelentem, változatlan!

Jé, most hogy visszaolvasom, már akkor sem tetszettek ezek a kifejezések .

És tessék, itt a miskolci pislogó kocsonya és a kovászos uborka végterméke. Sajnos nem saját fotó!!!

béka

 

Ennyit erről, ma valami másat mutatok nektek.

Gombalevest!

Találkoztam a házaspárral (Izolda és Jocó), akiktől kaptam a frissen szedett gombát

( barna tinóru alias Xerocomus badius).

DSC_0124

Rögtön kérdezték főztem-e gombamacsankát?

Bután pisloghattam, mire kikapta a hűtőből a macsankát. Ami nem más, mint gombapörkölt tejfeles habarással.

Ott a hegyközben, így nevezik.

A levesem is úgy indult, hogy a gombákat (6-7 közepes fej) kicsit megkapargattam és felszeleteltem.

Egy közepes fej hagymát forró olajban megdinszteltem, s erre szórtam a finom, ízletes tinórut.

DSC_0254

Sóval és fekete borssal ízesítettem.

Ezután felöntöttem 1,5 l vízzel.

Belereszeltem 1 sárgarépát, és egy csokor petrezselyemzölddel is megleptem. Sőt, 3-4 citromfűlevéllel is megbolondítottam. Emlékeztem, hogy van friss gyömbérem, abból is reszeltem bele cseppet.

Tésztát kavartam gyorsan 10 dkg lisztből, 1 tojásból,petrezselyemzöldből, s beleszaggattam a közben már felforrt levesbe.

Kb. 5 perc után 2 dl tejföllel behabartam és kész az üdítően finom zamatú leves!

DSC_0255

Egyébként meghívtak (I+J), tartsak velük legközelebbi gombavadászatukon!

Szívest -örömest mondtam igent,és fohászkodom az éghez:essen már egy kis eső, s nőjenek a gombák. Mondjuk ennek eddig semmi jelét sem tapasztaltam. csak a döglesztő hőséget.

Úgyhogy :várok!!!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. László Baczuk says: (előzmény @Erika Szócsi)

    Fuji S 5700 .Van a városban egy szaküzlet ,és szerviz,de itt csak kis hibákat javítanak ,/szíj leszakadás ,fedél törött stb./ oda kellett vinnem ,onnan küldik fel a fővárosba.

  2. Milyen géped van? Szakszervízbe vitted? Mert ott nem csinálhatnak ilyet, hogy rád se rántanak!
    A kovászolni való nálam is folyamatos, sőt meg fogok próbálni cukkinit,tököt és hagymát is , mert azt is lehet. Szeretek kísérletezni.
    A ribizlit (és általában minden hazai, friss gyümölcsöt) elsősorban nyersen eszem.A cukrot elhagyom, már a teát is anélkül iszom.Nem túl egészséges, sok baj-betegség okozója. De sütiben nélkülözhetetlen !!!

  3. László Baczuk says:

    A gépem még nem jó ,lassan két hete ,hogy elvittem és még csak figyelemre sem méltattak a szervizben .Hiányzik ,a munkámhoz is kellene már nagyon és a hobbimnak sem tudok hódolni .
    A “ubi sali”nagyon tud irritálni ,ennél már csak az bosszant jobban ,ha a könyveket ,regényeket zanzásítanak .Az egyik érthetetlen dolgokat szül ,a másik tönkre vágja a szépirodalmat .A gombát sajna nem szeretem ,viszont a zsíros kenyeret kovászos uborkával ,vagy tojásos nokedli a kovászos uborkával ,az ,igen.az erkélyen ilyenkor már sorakoznak az ötliteres üvegek ,telis tele kovászolni való uborkával.A ribizliből rengeteg jó sütit lehet készíteni ,szeretem ,cukrozva ,magában is .


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!