Ugyan nincs fagylaltgépem, és fagyit is viszonylag ritkán eszem, de most kivételt tettem.
Volt még friss ribizlim, és mascarponém úgyhogy összeházasítottam a kettőt.
A fagylaltárak egyébként véleményem szerint egyre jobban elszaladnak, egy gombóc szinte semmi, mégis tudnál az árából venni egy kiló kenyeret.
A kétforintos gombócárhoz képest 🙂
Na, ezt csak a középkorúak tudják, akik benne éltek. Én már akkor is a gyümölcsös édességet szerettem, a vizes nyalat kedvenc volt nálam.
Otthon is készült ilyen ínyencség vasárnaponta forró időszakban. Abból az időből a vaníliás az, amit még most is a számban érzek.
Jégkocka-tartóban fagyasztottuk, aztán kockánként eddegéltük.
Emlékszem, egy ideig a jegeskocsi is járt rendszeresen nagyanyámék felé, árulta a hatalmas jégtömböket.
Azt az emberek levitték a pincébe, az volt a hűtőszekrény! Na, meg amikor a dinnyét a kútba leeresztve hűtötték !
Boldog, boldog gyerekkor!
De vissza a jelenbe, tessék itt a recept!
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín (nem növényi!)
kb. 20 dkg ribizli ( bármilyen gyümölccsel elkészíthető)
10 dkg porcukor
A tejszínt felverem,és elkeverem a mascarponéval. A porcukrot lassan beleadagolom.
Végül a gyümölcs következik, amit előzőleg egy picit összenyomtam villával .
Nem szűrtem át,nem szabadultam meg a magoktól, különben is vidéki nő vagyok. (Lehet szörnyülködni , tessék csak, tessék!!)
Ha almát,dinnyét,szőlőt eszem, a magokat is bekebelezem, alaposan összerágva azt. Szerintem egészséges!
Fiatal lányként még az almacsutkát is magamba tömtem, semmit sem hagyva hátra a friss gyümölcsből, csak a szárát.
EWR barátom kicsit felnézett rám emiatt, és időnként leutánozta !
Na, tessék, már megint elkanyarodtam a témától!
Szóval a fagyim….
Műanyag tálba kanalaztam és irány a mélyhűtő!
Két órán keresztül felé sem néztem, bár nehezemre esett megállni ezt!
A szélein szépen megdermedt, így átkevertem alaposan. Félóránként két alkalommal megismételtem, aztán jöhetett a kóstolás!
Mennyei! Kis citromfűbóbitát kapott, úgy került asztalra!
Legközelebb őszibarackos változatban fogom elkészíteni!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Na, most eszembe juttattad az üveg almareszelőt. Nem csak betegség esetén reszeltük rajta a gyümölcsöt, hanem amikor keksszel akartuk enni “úriasan” 🙂
Örömmel olvastam a mostani fagyis posztot ,eszembe jutott a gyermekkorombeli háromkerekű triccigli hűtó tartájából árult fagyi .Csak gyümölcs fagyikat lehetett venni ,az eperben ott is benne volt minden.A jegesember itt is hordta a jeget ,mi az udvaron veremben tároltuk és a kútba eresztve hűtöttük a dinnyét és a bambit .Magam is megeszem a gyümölcs minden porcikáját ,a szár marad ,de a többi az eledel.A héjakban ,magvakban van a legtöbb vitamin .Az almát ,körtét néha lereszeltük ,akkor amikor betegség döntötte le az ember a lábáról .Ma is imádom a fagyikat ,a jégkrémeket ,de rengeteg a tartósító bennük ,és tényleg nagyon ,nagyon drágák .Jó volt az emlékezés,köszönöm .