Még tart a meggy-szezon, én igyekszem is kihasználni.
A saját fánkról már múlt héten leszedtük, de vettem még hozzá. Nálunk a belőle készült dzsem favorit, és tél végére rendszerint el is fogy.
Úgyhogy az utánpótlás szükségszerű volt.
Tizenöt kilónyit vettem kiegészítésként. Kimagoztam, tíz kilóból lett dzsem. A szokásos,bevett eltevési gyakorlatomtól kissé eltértem.
Régebben összedaráltam (esetleg turmixoltam) a gyümölcsöt, most pedig egészben hagytam. !
A meggyet elkevertem 4 kg cukorral és egy éjszakán át állni hagytam.
Másnap is átkevertem, ebből vettem ki négy üvegnyit, amit hidegen tettem el, a tetejére jófajta rumot öntve.
A dzsemhez hozzáraktam a dzsemfixálót (3:1 arányút), s állandó keverés mellett felforraltam. Tiszta üvegebe meregettem,csavaros fedél került rájuk.
Pár percig megfordult számukra a világ, mert fejtetőre állítva pihentettem őket . Aztán plédbe csavarva hagytam kihűlni , immár talpon , a rubint-színű társaságot.
Mikor ezeket a sorokat írom,szép sorban a kamrapolcon csücsülnek!
Szerintem epedve várják, hogy Máté rájuk találjon!
Süteménynek természetesen hagytam a gyümölcsből. Ezúttal túróval házasítottam össze.
A tésztája ismét pite,nagyon szeretjük!
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy zsír
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- fél csomag sütőpor
- fél dl tejföl
- csipetnyi só
Meggy:
- 40 dkg meggy kimagozva
- fél citrom leve és héja
- vaníliaőrlemény (vaníliás cukor)
- 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
- 5 dl meggylé
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál keményítő
Túró:
- 50 dkg túró
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 4 tojás
- 15 dkg tejföl
- 4 evőkanál keményítő
- fél citrom leve és héja
Ezen kívül 10 dkg mandula a tetejére szóratnak.
Először érdemes a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítani,majd betenni a hűtőbe.
Következhet a meggy, hogy annak is legyen ideje kihűlni.
Lábasba tesszük,és felforraljuk. Kis levet enged.Fűszerezzük,cukrozzuk, majd a keményítővel elkevert gyümölcslével felöntjük.
Citromlé,citromhéj hozzáadása után kész is vagyunk! Ha kihűlt,sűrű,szószos állagúvá válik.
Következik a túrótöltelék. Ehhez a hozzávalókat összedolgozzuk. Legutoljára a tojások kerüljenek bele egyenként.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kerüljön a kinyújtott tészta.
Erre öntsük a túrót,majd a tetejére a meggyet.
Én balga,csak a végén szórtam meg mandulával, pedig megpörkölődve is finom. Bátran lehet sütés előtt is szórni.
170 ºC-os gázsütőben kb. negyven perc alatt lesz készen.
Érdemes kicsit várni a szeleteléssel,melegen elég nehéz.
Megéri a fáradtságot, ízletes,laktató édesség. Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: