Moha főz

Meggyes-túrós szelet

 

DSC_0688

Még tart a meggy-szezon, én igyekszem is kihasználni.

A saját fánkról már múlt héten leszedtük, de vettem még hozzá. Nálunk a belőle készült dzsem favorit, és tél végére rendszerint el is fogy.

Úgyhogy az utánpótlás szükségszerű volt.

Tizenöt kilónyit vettem kiegészítésként. Kimagoztam, tíz kilóból lett dzsem. A szokásos,bevett eltevési gyakorlatomtól kissé eltértem.

Régebben összedaráltam (esetleg turmixoltam) a gyümölcsöt, most pedig egészben hagytam. !

A  meggyet  elkevertem 4 kg cukorral és egy éjszakán át állni hagytam.

Másnap is átkevertem, ebből vettem ki négy üvegnyit, amit hidegen tettem el, a tetejére jófajta rumot öntve.

DSC_0709

A dzsemhez hozzáraktam a dzsemfixálót (3:1 arányút), s állandó keverés mellett felforraltam. Tiszta üvegebe meregettem,csavaros fedél került rájuk.

Pár percig megfordult számukra a világ, mert  fejtetőre állítva pihentettem őket . Aztán plédbe csavarva hagytam  kihűlni , immár  talpon , a rubint-színű társaságot.

Mikor ezeket a sorokat írom,szép sorban a kamrapolcon csücsülnek!

Szerintem epedve várják, hogy Máté rájuk találjon!

DSC_0787

Süteménynek természetesen hagytam a gyümölcsből. Ezúttal túróval házasítottam össze.

A tésztája ismét pite,nagyon szeretjük!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy zsír
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • fél dl tejföl
  • csipetnyi só

Meggy:

  • 40 dkg meggy kimagozva
  • fél citrom leve és héja
  • vaníliaőrlemény (vaníliás cukor)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 5 dl meggylé
  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál keményítő

Túró:

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 15 dkg tejföl
  • 4 evőkanál keményítő
  • fél citrom leve és héja

Ezen kívül 10 dkg mandula a tetejére szóratnak.

Először érdemes a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítani,majd betenni a hűtőbe.

DSC_0615

Következhet a meggy, hogy annak is legyen ideje kihűlni.

Lábasba tesszük,és felforraljuk. Kis levet enged.Fűszerezzük,cukrozzuk, majd a keményítővel elkevert gyümölcslével felöntjük.

Citromlé,citromhéj hozzáadása után kész is vagyunk! Ha kihűlt,sűrű,szószos állagúvá válik.

Következik a túrótöltelék. Ehhez a hozzávalókat összedolgozzuk. Legutoljára a tojások kerüljenek bele egyenként.

DSC_0614

Sütőpapírral bélelt tepsibe kerüljön a kinyújtott tészta.

Erre öntsük a túrót,majd a tetejére a meggyet.

DSC_0618

Én balga,csak a végén szórtam meg mandulával, pedig megpörkölődve is finom. Bátran lehet sütés előtt is szórni.

170 ºC-os gázsütőben kb. negyven perc alatt lesz készen.

Érdemes kicsit várni a szeleteléssel,melegen elég nehéz.

DSC_0620

Megéri a fáradtságot, ízletes,laktató édesség. Jó étvágyat hozzá!

DSC_0642

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!