Ezt a mondatot hallottam gyakran kiskoromban. Így, rövid “u”-val. Mellé arccsipkedés, popsira paskolás is járt.
Nekünk emlősöknek azonban nem mellékes kérdés, hogy a mi zúzánkat eszik, vagy mi esszük másokét! (Örkény után szabadon! ) 🙂
Szegény kacsák , libák és pulykák leggyakrabban a szenvedő alanyok manapság, ha ebből akarunk pörköltöt készíteni.
Hiába belsőség, húsárban kapható.
Nekem most a kacsazúzára esett a választásom, amikor megálltam a hentespult előtt.
Egy kilónyit vettem, ami majdnem, hogy kevésnek bizonyult az elkészítése után.
Omlósan puha lett, finoman fűszeres, enyhén csípős, és a viszonylag hosszú főzéstől kissé ragacsos.
Tehát a finom zúzapörkölt hozzávalói :
1 kg kacsazúza
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 evőkanál liba- vagy kacsazsír
1 kiskanál római kömény
1 kiskanál piros paprika
1 zöldpaprika
1 nagy paradicsom
1 pici csilipaprika
ízlés szerint só.
A zúzát átmossuk, a hagymákat felkockázzuk, a többi zöldséget is.
A libazsíron megfuttatjuk a hagymát, majd a fokhagymát, és a római köményt.
Ha már kiadta a finom illatát, akkor rádobjuk a belsőséget és sűrűn kavargatva kicsit pirítjuk.
Mehet rá a paprika, paradicsom és a csípős paprika is!
Ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi,sózzuk, a lángot mérsékeljük és lefedve legalább 2 órán át főzzük.
Lehet nyugodtan kóstolgatni!
Akkor tökéletes, ha a villánk minden hevesebb mozdulat nélkül belefúródik.
Köretnek vajban párolt burgonyát adtam hozzá.
Ehhez fél kg. krumplit megpucoltam, daraboltam.
10 dkg vajat serpenyőben felhevítettem , erre dobtam a zöldséget.
Sóztam, folyamatosan kevergetve picit lepirítottam.
Végül felöntöttem 2 dl vízzel és lefedve megpároltam.
Sokkal finomabb, mint a vízben főtt változat!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ó, köszönöm 🙂
Jó fotó, hogy egyem a zuzátokat! Bocsi a bizalmaskodásért, de nem hagyhadhattam ki.Szeretem, főleg a csirke zúzáját,tarhonyával az igazi, de nokedlivel is finom. Az unokám imádja, de ő csak kenyeret eszik hozzá, tunkolva .