Moha főz

Egyem a zuzádat !

Ezt a mondatot hallottam gyakran kiskoromban. Így, rövid “u”-val. Mellé arccsipkedés, popsira paskolás is járt.

azaz

Nekünk emlősöknek azonban nem mellékes kérdés, hogy a mi zúzánkat eszik, vagy mi esszük másokét! (Örkény után szabadon! ) 🙂

Szegény kacsák , libák és pulykák leggyakrabban a szenvedő alanyok manapság, ha ebből akarunk pörköltöt készíteni.

Hiába belsőség, húsárban kapható.

DSC_0927

Nekem most a kacsazúzára esett a választásom, amikor megálltam a hentespult előtt.

Egy kilónyit vettem, ami majdnem, hogy kevésnek bizonyult az elkészítése után.

Omlósan puha lett, finoman fűszeres, enyhén csípős, és a viszonylag hosszú főzéstől kissé ragacsos.

Tehát a  finom zúzapörkölt hozzávalói :

1 kg kacsazúza

1 nagy fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

5 evőkanál liba- vagy kacsazsír

1 kiskanál római kömény

1 kiskanál piros paprika

1 zöldpaprika

1 nagy paradicsom

1 pici csilipaprika

ízlés szerint só.

A zúzát átmossuk, a hagymákat felkockázzuk, a többi zöldséget is.

A libazsíron megfuttatjuk a hagymát, majd a fokhagymát, és a római köményt.

Ha már kiadta a finom illatát, akkor rádobjuk a belsőséget és sűrűn kavargatva kicsit pirítjuk.

Mehet rá a paprika, paradicsom és a csípős paprika is!

Ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi,sózzuk,  a lángot mérsékeljük és lefedve legalább 2 órán át főzzük.

Lehet nyugodtan kóstolgatni!

DSC_0929

Akkor tökéletes, ha a villánk minden hevesebb mozdulat nélkül belefúródik.

Köretnek vajban párolt burgonyát adtam hozzá.

Ehhez fél kg. krumplit megpucoltam, daraboltam.

10 dkg vajat serpenyőben felhevítettem , erre dobtam a zöldséget.

Sóztam, folyamatosan kevergetve picit lepirítottam.

Végül felöntöttem 2 dl vízzel és lefedve megpároltam.

Sokkal finomabb, mint a vízben főtt változat!

DSC_0931

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. László Baczuk says:

    Jó fotó, hogy egyem a zuzátokat! Bocsi a bizalmaskodásért, de nem hagyhadhattam ki.Szeretem, főleg a csirke zúzáját,tarhonyával az igazi, de nokedlivel is finom. Az unokám imádja, de ő csak kenyeret eszik hozzá, tunkolva .


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!