Gyakran kerül a különféle levesekbe nálunk zeller gumója (Apium graveolens), szeretjük. Különleges: kicsit diós ízű, nyersen is szívesen elrágcsálok belőle egy darabot.
Remélem látszik a képen, milyen szép példányt vettem a minap. Úgy egy kilósra saccoltam a súlyát.
Kettévágtam és csodás zellerkrémlevest főztem az egyik feléből.
Hozzávalók:
50 dkg zeller
3 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 db kifli
lenmagolaj ízlés szerint
2 dl tejszín
1 evőkanál keményítő
só, őrölt bors ízlés szerint.
A zellert lereszeltem. Az apróra vágott hagymát megdinszteltem az olívaolajon és ráöntöttem a zöldséget. Picit pirítottam, majd felöntöttem 1 liter vízzel.
Sóztam, borsoztam.Fedő alatt puhára főztem.
Szűrőlapáttal a zöldséget átszedtem a turmixgépbe és pépesítettem.
Visszaöntvén a levesbe 2 dl tejszín és 1 evőkanál keményítő keverékével behabartam.
A kifliket szeletekre vágtam és 6 percig grillen megpirítottam.
A kész krémlevest ezzel tálaltam. Linomolajjal (lenmagolaj) kissé meglocsoltam és rákerült díszítésnek némi zellerzöldje is.
Zellerzöld!
Ennyit egyszerre úgysem tudok felhasználni, ezért a leveleket is összeaprítottam és sóval lerétegezve üvegbe tettem.
A hűtőbe került, bármikor felhasználható, konyhakész.
Jó töltelékbe, levesekbe,salátákba , mártásokba. Csak elő kell venni.
Vittem át a forró levesből édesanyámnak is nagyon megörült neki. Mert szereti, de nem is emlékszik, olyan régen készített már.
Remélem, most, hogy sokáig fog emlékezni a különlegesen finom ízére, ő is kedvet kapott hozzá 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: