Számomra mindenképp ilyen előkelő, hiszen az egyik legfinomabb, legízletesebb gombánknak tartom.
Csak ugye elég drága és ritkán lehet hozzájutni. Most azonban Izolda megörvendeztetett vele, amit innen is szívből köszönök neki.
Úgy fél kilónyit küldhetett, amit nyomban elkezdtem megtisztítani. Mosni a gombát kevésbé szerencsés, ezért egy ecsettel tisztogattam le róla a kevés avart, földet.
Pár darab barna tinóru is lapult a zacskóban, amit késsel lekapargattam kicsit.
Pepecs munka, de mit számít ez, ha rágondolunk az elkészítendő étel finomságára 🙂
Tejszínesen fogom elkészíteni mártásnak, rögtön ez állt össze a fejemben.
Így is lett.
Hozzávalók:
50 dkg friss rókagomba
1 evőkanál olíva olaj
2 dkg vaj
1 nagy csokor aprított petrezselyemzöld
4-5 ágacska friss kakukkfű levelei
1 babérlevél
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint.
Az olajat és a vajat nagyobb serpenyőben felhevítettem, ebben pirítottam meg az apróra vágott hagymákat és fűszereket.
Rádobtam a rókagombát, a nagyobbakat előtte kettévágtam. Frissen őrölt fekete borsot és sót szórtam rá.
A tinóru is belekerült.
Mindössze 8-10 perc alatt szépen megpirult, ekkor a tejszínnel összeforraltam, legvégül a harsogóan zöld petrezselyemlevéllel megszórtam.
A mártás lett a fő attrakció, hiába sütöttem hozzá fokhagymás karajt.
Jó minőségű spagettitésztával (Barilla) és a hússal tálaltam.
Mennyei eledel!
Nálunk Zemplénben csirkegombának hívják, az Őrségben nyulicának, Kárpátalján tyúkgomba,Baranyában sárgagomba. Latin neve cantharellus cibarius.
Túróval töltve, parázson pirítva a régi pásztorok kedvenc eledele volt. Kiválóan alkalmas savanyításra, olaszoknál divat balzsamecetben eltenni.
Mivel nem kukacosodik nagyszerűen szárítható is.
Szárítva káposztalevesbe és krumplilevesbe dobva fűszeres, egyedi ízt kölcsönöz az ételnek.
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: