Süssünk házilag tartósítószermentes, finom kenyeret! Akkor is, ha nincs kenyérsütő gépünk!
Mostanában többször is kenyérsütésre adtam a fejem. A két legsikerültebb a krumplis kenyér és a lenmagos kenyér lett.
A krumplis könnyű,mégis laktató, tetejére egészséges szezámmagot kapott.
Gázsütőben sült, jénai tálban.
Igazi ropogós finomság.
Hozzávalók:
70 dkg fehérliszt
20 dkg főtt, áttört burgonya
3 dl a krumpli főzővizéből
2 dl tej
2 dkg élesztő
3 teáskanál só
3 evőkanál olaj
csipet cukor.
A krumpli langyos főzővizébe beleöntjük a tejet, csipet cukrot teszünk bele és az élesztőt is morzsolhatjuk a folyadékba.
Meglocsoljuk az olajjal és kicsit hagyjuk az élesztőt dolgozni.
A lisztet átszitáljuk, mélyedést készítünk a közepébe. Ide reszeljük vagy krumplinyomón átnyomjuk a már langyosra hűlt burgonyát. Sózni ne felejtsük el.
A megkelt élesztős folyadékkal együtt kidolgozzuk, majd hagyjuk fél órán át pihenni letakarva,meleg helyen.
Mikor a duplájára kelt, egy jénai tálat kikenünk olajjal vagy zsírral és ebbe tesszük kicsit előtte kézzel megformázva a kelt tésztánkat.
Tetejét bevagdossuk, és megszórjuk szezámmaggal.
Hagyjuk ismét kelni úgy 20 percig, majd hideg sütőbe toljuk. Így még itt is van ideje kicsit kelni.
Aztán a hőt tíz perc után úgy 220°C-ra vegyük fel és bő ötven percig süssük. Amikor szép barna a héja, akkor az igazi!
Kiborítottam a formából és letakarva rácsra téve hagytam kihűlni.
Persze a csücskét muszáj volt megkóstolni 🙂
Ropogós héj, puha bél, friss élvezetek 🙂
Semmi tartósító, mégis másnapra is finom és tökéletes kenyér!
Bárki kipróbálhatja, ehhez a kenyérhez képest a bolti változat kismiska! Még az összehasonlítást sem tűri !
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: