A tojás mindennapi eledelünk. Kérdés: hogy készítik és fogyasztják a világ különböző pontjain?
Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája.
Tápanyagtartalma (átlagos):
- 68 kcal
- 5,4 gramm fehérje
- 4,8 gramm zsír
- 0,3 gramm szénhidrát.
Viszonylag olcsó, tárolása egyszerű, és hihetetlenül változatos ételeket készíthetünk belőle.
A legegyszerűbb változatai a legnépszerűbbek, úgymint rántotta, tükörtojás, buggyantott tojás, omlett.
Nem tudom ki kóstolt már ezeréves vagy száznapos tojást, amit a kínaiak készítenek. Bizarrul hangzik, de igazából másfél- három hónap alatt készül el. Ezek titka a lúgosítás, a tojást bevonják hamuval,égetett mésszel,teával (vízzel).
Nem akarok senkit elrémiszteni, de a Fülöp-szigeteken és Vietnamban kedvenc afrodiziákum a balut. Ez nem más, mint főtt, embriós kacsatojás.
A kacsának 28 napra van szüksége, hogy teljesen kifejlődjön a tojásban.
A megtermékenyített tojást azonban a 17. napon megfőzik és ezzel kész a balut. Vietnamban jobban szeretik a 21 naposat, amikor már ropognak a csontok.
A tojást forrón árulják, lebontják a héját, és már lehet is enni.
Annak, akinek van gusztusa hozzá. Ez a videón látható magyar fiatalember megpróbálkozott vele.
De a különlegességekből ennyi elég, nézzük az európai gyomornak is megfelelőket.
Kedvencem most ez a tükörtojás ( ha lehet annak nevezni). Inkább tojásfelhő a helyes elnevezés.
Annyira jópofa, hogy én is neki fogok ugrani, és meglepem valamelyik reggel a családom vele.
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: