Moha főz

Bizarr és különleges tojásételek.

A tojás mindennapi eledelünk. Kérdés: hogy készítik  és fogyasztják a világ különböző pontjain?

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája.

Tápanyagtartalma (átlagos):

  • 68 kcal
  • 5,4 gramm fehérje
  • 4,8 gramm zsír
  • 0,3 gramm szénhidrát.

Viszonylag olcsó, tárolása egyszerű, és hihetetlenül változatos ételeket készíthetünk belőle.

tojas

A legegyszerűbb változatai a legnépszerűbbek, úgymint rántotta, tükörtojás, buggyantott tojás, omlett.

Nem tudom ki kóstolt már ezeréves vagy száznapos tojást, amit a kínaiak készítenek. Bizarrul hangzik, de igazából másfél- három hónap alatt készül el. Ezek titka a lúgosítás, a tojást bevonják hamuval,égetett mésszel,teával (vízzel).

Nem akarok senkit elrémiszteni, de a Fülöp-szigeteken és Vietnamban kedvenc afrodiziákum a balut. Ez nem más, mint főtt, embriós kacsatojás.

A kacsának 28 napra van szüksége, hogy teljesen kifejlődjön a tojásban.

A megtermékenyített tojást azonban a 17. napon megfőzik és ezzel kész a balut. Vietnamban jobban szeretik a 21 naposat, amikor már ropognak a csontok.

A tojást forrón árulják, lebontják a héját, és már lehet is enni.

Annak, akinek van gusztusa hozzá. Ez a videón látható magyar fiatalember megpróbálkozott vele.

De a különlegességekből ennyi elég, nézzük az európai gyomornak is megfelelőket.

Kedvencem most ez a tükörtojás ( ha lehet annak nevezni). Inkább tojásfelhő a helyes elnevezés.

Annyira jópofa, hogy én is neki fogok ugrani, és meglepem valamelyik reggel a családom vele.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!