A csőben sütés az egytálételek jellegzetes elkészítési módja. Lényege: az előre megfőzött zöldséget, esetleg könnyen puhuló húsokat tűzálló tálba rakjuk , mártással bevonjuk, majd tetejét reszelt sajttal, esetleg morzsával meghintjük és pirosra, aranysárgára sütjük.
Ezzel megakadályozzuk az étel kiszáradását, zaftos végeredményt kapunk. Ez az eljárás a gratinírozás.
Legtöbbször besamelles mártást használunk, én most kicsit máshogy készítettem el a karfiolt.
Hozzávalók:
kb. 1 kiló rózsáira szedett, megfőzött karfiol
3 dl tejföl
1 tojássárgája
só, bors, szárított zsálya, csilipaprika
10 dkg sajt
1-2 evőkanál olaj.
Jénai tálat kiolajoztam, ebbe leterítettem a zöldség felét. Alaposan megfűszereztem, bár a zsályával szűkmarkúan bántam, hiszen nagyon erős és jellegzetes az íze.
Rákerült az összekevert tejfölös tojásos keverék fele amit enyhén sóztam, majd megint zöldség, ismét fűszerezve.
Ráreszeltem a sajtot és mehetett is a forró sütőbe. Kb. 20 perc alatt ropogós kérge lesz, és tálalható is.
Tálaltam férj elé, akinek mondtam, hogy ez csőben sült karfiol.
Ette, ette, majd megszólalt: szerintem ez inkább csőbe húzós karfiol.
Néztem rá, mire közölte, nincs benne hús! Gondolta majd lejjebb megtalálja, de hiába kotort mind mélyebbre. 🙂
Szóval, ő a hagyományos rakott karfiolt várta. Hát, majd legközelebb.
Jelentem: az ízére nem érkezett panasz!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: