Mindegy a franciák hogy nevezik, egy egyszerű és zamatos tejes-gyümölcsös édesség.
A franciák imádják a desszerteket és igazán ínyenc finomságokat készítenek.
Így volt ez régen is, amikor a földművesek egyikének konyhájában megszületett a fekete vadcseresznyével töltött tejpite: a clafoutis (klafuti).
Hatalmas hagyomány övezi még ma is ezt a süteményt.
Annyira, hogy elkezdték más, főleg bogyós gyümölcsökkel elkészíteni, úgymint: áfonya, málna, szeder, de a sárgabarackos, szilvás, almás változat is isteni.
Őt nevezi egy francia gasztronómiában nálam jártasabb személy flognarde-nak (flonyárd).
Én nyár óta ismerem, Csucsuka barátnőm jóvoltából ezt a változatot.
Akár hányszor elkészítem, nincs ideje kihűlni, mert egyszerűen hamarabb elfogy.
Nagyon gyümölcsös, könnyű tésztájú, kívül kissé ropogós, belül pedig krémes. Nincs is ennél jobb!
Hozzávalók:
50-60 dkg bogyós gyümölcs vegyesen (Lidl erdei gyümölcskeverék)
12 dkg liszt
3 egész tojás
10 dkg cukor
7 dkg olvasztott vaj
2,5 dl tej
csipet só
1 kávéskanál fahéj
némi vanília v. vaníliakivonat.
Az olvasztott vajat kikeverjük a cukorral, majd beleütjük a tojásokat. Következhet a tej és a liszt apránként beleszitálva.
Ízesítjük a sóval, vaníliával, fahéjjal.
Egy kör alakú tortaformát kivajazunk, az aljára szórjuk a gyümölcsöket. Téli időszakban természetesen jó a fagyasztott változat is.
Ráöntjük a palacsinta-sűrűségű tésztát és 175 °C-on 45 percig sütjük.
Én tegnap úgy jártam vele, hogy ettem egy szeletet. csak úgy, magában, egy kis gyümölcs kíséretében.
Aztán eszembe jutott, hogy milyen finom lenne vanília fagyival.
A harmadik szelethez pedig nem restelltem felverni fél deci tejszínt.
Nem éreztem bűntudatot.
Csak mennyei ízeket 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: