A sütemények közül a legkedveltebbek közé tartoznak a mézes sütemények.
Tésztáját nagyszerűen lehet formálni, sokféle fűszert ” elbír”, sokáig eltartható és nem utolsó sorban: nagyon finom!
Története egész az őskorba húzódik vissza, amikor az édesség utáni vágyát az ember hosszú időn át, csak és kizárólag mézzel tudta kielégíteni.
Számos barlangrajz őrzi a vadméhek mézét gyűjtő emberi alakot.
Már az Ótestamentum is utal a méz megbecsülésére (Melkisédek zsidó pap édes süteménye).
Egyiptomi sírokban is találtak több ezer éves mézestésztákat.
A méz értékét fokozta, hogy egészséges, tápláló, serkenti az emésztést. Sok nép használta és használja ma is gyógyászati célokra, s szerepet kapott a babonák világában is. Az ókorban például az isteneknek áldoztak vele.
Megbecsülték a mézet, hiszen nem lehetett könnyen hozzájutni, viszonylag ritka árunak számított, így értéke is magas volt.
A méz megbecsülését átvitték a belőle készült süteményre is.
A középkorban a mézeskalács kolostorokban készült és egyházi szokásokhoz kapcsolódott. A méz termelését és ilyen módon történő felhasználását szívesen támogatták az uralkodók.
A keresztesháborúk idején Európában elterjedt a keleti fűszerek alkalmazása, s ez hatalmas lendületet adott a mézeskalács készítésének.
Valószínűleg a nyugati telepesek hozták Magyarországra, s már a XIV. századtól kedve alakult meg a mézeskalács-ipar Sopronban, Bártfán, Kassán, Rozsnyón, Eperjesen, Pozsonyban, Kolozsváron, Tordán, Besztercebányán, Brassóban.
A mézeskalácsot ott találjuk az urak asztalán, de a köznép is hozzájuthatott, a társadalom szinte minden rétege kedvelte. Sütötték az uradalmakban, a háztartásokban, de a céhek megalakulása után önálló mézeskalács-mesterek készítették.
Kedvelt ajándékokká váltak. Nagyon sok kalács a formáról kapta a nevét, például a karcagi korsó, a mézes huszár, a tükrös szív. Ez utóbbihoz, mint szerelmi ajándékhoz, több hagyomány is kapcsolódik. Ha a fiú mézeskalács szívet vett választottjának, és a templom előtt átadta neki, az egyben a lánykérést, a szerelem érzésének kifejezését is jelentette.
forrás: utisugo.hu
Recept:
Ki a bögréset, ki az azonnal puhulósat, ki a hagyományosat részesíti előnyben. Mindegyik 5 fő összetevőből áll: liszt, méz, cukor és tojás.vaj.
Mézeskalács alaprecept a Gyöngyös Mézes Manufaktúrától itt található:
http://www.evamagazin.hu/konyha_spajz/15169_mezeskalacs_alap_recept.html.
Bögrés mézeskalács a Rupáner konyhától:
https://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2014/11/17/bogres-mezeskalacs-rogton-puha-rogton-sutheto/
a tradícióktól eltérő, egészséges összetevőkből készült mézeskalács:
https://salatagyar.cafeblog.hu/2014/12/08/bombabiztos-teljes-kiorlesu-mezeskalacs-recept/
és végül a saját bevált, mogyorós receptem:
https://mohamamakonyhaja.cafeblog.hu/2012/12/17/mezes_csillag_es_tarsai/
A díszítése sokrétű, legnépszerűbb az írókázás.
Ehhez 1 tojásfehérjét alaposan kikeverünk 20 dkg porcukorral. habzsákba vagy egyszerű neylonzacskóba töltjük és mintázzuk a süteményt.
Vásárokon gyakran látunk piros festékkel színezett mézeskalácsot. Ez hozzátartozik a népi hagyományos díszítéshez.
kép forrása: mohakonyha.hu
Tojáshabozás: az egész kalácsot egyenletesen bevonjuk a habbal, így szárítjuk meg.
kép forrása: mindmegette.hu
Magvakkal való díszítés: napraforgó, tökmag, szezámmag, mogyoró, dió, kesudió, mandula süteményre szórása, nyomkodása.
Tükörrel, papírral díszítés: a vásári darabokat, főleg szívet, huszárt, figurákat tükördarabokkal és színes papírral díszítik a mézeskalácsosok.
A formák közül ma reneszánszát éli a mézeskalács házikó elkészítése, ami a Jancsi és Juliska című Grimm meséből lehet ismerős mindannyiunk számára.
kép forrása:mivagyunk.lapunk.hu
kép forrása: sutigyar.hu
kép forrása: citromhab.blogspot.com
Történeti forrás:Weiner Piroska: Faragott mézeskalácsformák c. könyve
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Nálunk sem,és idén fejembe vettem, hogy piros mézeskalácsokat fogok alkotni 🙂 Nem szoktam a lefolyóba önteni, durván szennyezi a vizet!
mert a mézeskalács isteni finom, idén se marad ki Nálunk 🙂 már össze is írtam a menüt. ha ti is sokat süttök/főztök az ünnepekre, egy jó MOL kezdeményezés, hogy ne a lefolyóba öntsük az elhasznált olajat http://glurl.co/b-olaj