A limoncello nem csak az olaszok nagy kedvence!
Ez ugye likőr, amit női italnak tartanak, de az a férfi, aki már kóstolta tudja: milyen finom is tud lenni.
Jól behűtve kortyolgatni a citrusligetek zamatát, hmm.
A taljánoknak persze könnyű kezeletlen citromhoz jutni, nekünk azonban tágra nyitott szemekkel kell járnunk, hol is kapható ilyen a környezetünkben.
Én a Lidl-ben leltem rá,vettem is belőle. Jóval drágább a kezelt társánál.
Ha mégsem találunk ilyen citrust, akkor nekem egy természetgyógyász régebben azt javasolta, hogy áztassuk be a gyümölcsöt almaecetbe 20 percre.
A lényeg: ne legyen teletömve vegyszerrel, hiszen nem azbesztet akarunk gyártani.
Hanem isteni itókát!
A limoncello hozzávalói.
5 dl tiszta szesz
5 kezeletlen citrom héja
4 dl víz
20 dkg cukor.
Tiszta szesz a patikákban szerezhető be. A gyógyszertárban elég drágán mérik, literje majdnem 8000 Ft.
Szóval, ha valaki nem akarja ennyire költségekbe verni magát, megfelel a vodka is, jóval olcsóbban hozzá lehet jutni!
Egy kedves ismerősöm szerint a Metróban is lehet kapni étkezési finomszesz néven, 90 fokos és fél literes kiszerelésben kell keresni!
Az alkoholt öntsük bele egy jól zárható üvegkancsóba és hámozzuk bele a citromok sárga, legkülső héját.
Ügyeljünk rá, hogy fehér rész véletlenül se kerüljön bele, hiszen megkeserítené és elrontaná a végeredményt.
Zárjuk le alaposan, jó, ha még fóliát is teszünk a kancsó teteje alá.
Vérmérséklettől függően 1-2 hétig érlejük, ha eszünkbe jut, rázzuk fel.
Ha már úgy ítéljük meg a színe alapján, hogy alakulgat, akkor a 4 dl vizet forraljuk fel a 20 dkg cukorral. Forraljuk be a feléig.
Kissé hűtsük ki és öntsük a leszűrt citromos alkoholhoz.
Aki édesebben szereti, természetesen növelheti a cukor mennyiségét vagy tehet bele mézet!
A lomoncello gasztroajándéknak is kiváló. Karácsonyig vagy szilveszterre még elkészülhet!
Garantáltan örülni fog az, akit meglepünk ezzel a házi készítésű itallal!
Minimum egy évig eltartható, hiszen nem tartalmaz tejszínt.
Ugyanezzel az eljárással narancslikőr is előállítható saját kezűleg!
Ps. Most kaptam egy jó tanácsot : a cukorszirupot teljesen ki kell hűteni, úgy lesz szép opálos színű a likőr.Legközelebb így lesz!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: