Moha főz

Flódni: a gazdagon töltött sütemény

A mák, a dió, az alma és a szilvalekvár találkozása egy ünnepi süteményben.

Még sosem készítettem flódnit.

Most viszont a 20. Blogkóstolóra készülődve rögtön megakadt  a szemem Culin’Art nevezetű bloggertársam bejegyzésén.

Kissé időigényesnek tűnt az elkészítése, de egyszer van karácsony.

A receptet átnéztem, aztán egy másikat, majd egy harmadikat, végül megszületett az én verzióm.

Andi receptjét itt olvashatjátok, sokan megosztották a facebookon. 

https://culinart.cafeblog.hu/2014/12/06/flodni-az-isteni-karacsonyi-sutemeny/

Eredetileg a zsidó hagyományokhoz kötődik, valószínű ezért kerülte el eddig a figyelmem, hiszen én inkább a keresztény kultúrkörben mozgok.

De mint minden jót, ezt a finomságot is átvették a sütni szerető emberek.

Ötlapos a tésztája és benne mák-dió-almatöltelék, valamint szilvalekvár adja az isteni ízvilágot.

DSC_0911

Nézzük a tészta hozzávalóit:

70 dkg liszt

30 dkg zsír vagy vaj

4 tojás

15 dkg cukor

6 evőkanál tejföl.

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és minimum egy félórára hűvös helyre tesszük.

DSC_0823

Addig elkészítjük a háromféle tölteléket.

Mákos töltelék:

30 dkg darált mák

10 dkg cukor

2 dl tej

1 narancs reszelt héja

2 evőkanál baracklekvár

2 dkg mazsola.

Ezeket a hozzávalókat egy lábasban alacsony lángon összefőzzük, majd kihűtjük.

DSC_0821

Diós töltelék:

30 dkg dió

10 dkg cukor

2 dl tej

1 teáskanál vaníliaaroma

1 evőkanál rum vagy rumaroma.

Ezeket szintén összefőzzük és hagyjuk kihűlni.

DSC_0822

Almatöltelék:

1,2 kg reszelt alma (4-5 nagyobb alma)

4 dkg cukor

1 kávéskanál fahéj.

A reszelt almát a cukorral és a fűszerrel megdinszteljük, kihűtjük. Ha túl sok levet engedne, 1-2 kanál zsemlemorzsát keverünk bele.

Végezetül pedig szükségünk lesz még egy fél üvegnyi szilvalekvárra.

A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és egy tepsi méretű sütőpapíron kinyújtjuk.

Erre azért van szükség, mert nagyon zsíros a tésztánk és egész vékonyra szükséges nyújtani. Lisztezni bátran lisztezhetünk nyújtáskor.

Az első lapra a diós tölteléket kenjük, a másodikra a mákosat, a harmadikra kerül a szilvalekvár, a negyedikre az alma, végezetül az utolsó vékony lap.

A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra, megszurkáljuk a süteményünk tetejét, végül megkenjük egy felvert tojással.

DSC_0825

Rendesen súlya van a tepsinek ettől a gazdag tölteléktől.

50-60 perc alatt sül készre.

Karácsonyra szántam, de a széléből megkóstoltunk egy szeletet azon melegében.

DSC_0827

Mondhatom, megérte a fáradtságot.

Kihűlve pedig még jobban összeérnek az ízei.

DSC_0826

Ahogy olvastam, minden hozzávalónak megvannak a maga szimbólumai: a mák és dió a gazdagságé, bőségé, az alma az egészségé.

Eredetileg a tej helyett fehérbort használnak a töltelékbe, ami pedig gond- és bánatűző.

Boldogság vár ránk tehát és a karácsonyi flódni!

DSC_0910

Egészségünkre! 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!