A mák, a dió, az alma és a szilvalekvár találkozása egy ünnepi süteményben.
Még sosem készítettem flódnit.
Most viszont a 20. Blogkóstolóra készülődve rögtön megakadt a szemem Culin’Art nevezetű bloggertársam bejegyzésén.
Kissé időigényesnek tűnt az elkészítése, de egyszer van karácsony.
A receptet átnéztem, aztán egy másikat, majd egy harmadikat, végül megszületett az én verzióm.
Andi receptjét itt olvashatjátok, sokan megosztották a facebookon.
https://culinart.cafeblog.hu/2014/12/06/flodni-az-isteni-karacsonyi-sutemeny/
Eredetileg a zsidó hagyományokhoz kötődik, valószínű ezért kerülte el eddig a figyelmem, hiszen én inkább a keresztény kultúrkörben mozgok.
De mint minden jót, ezt a finomságot is átvették a sütni szerető emberek.
Ötlapos a tésztája és benne mák-dió-almatöltelék, valamint szilvalekvár adja az isteni ízvilágot.
Nézzük a tészta hozzávalóit:
70 dkg liszt
30 dkg zsír vagy vaj
4 tojás
15 dkg cukor
6 evőkanál tejföl.
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és minimum egy félórára hűvös helyre tesszük.
Addig elkészítjük a háromféle tölteléket.
Mákos töltelék:
30 dkg darált mák
10 dkg cukor
2 dl tej
1 narancs reszelt héja
2 evőkanál baracklekvár
2 dkg mazsola.
Ezeket a hozzávalókat egy lábasban alacsony lángon összefőzzük, majd kihűtjük.
Diós töltelék:
30 dkg dió
10 dkg cukor
2 dl tej
1 teáskanál vaníliaaroma
1 evőkanál rum vagy rumaroma.
Ezeket szintén összefőzzük és hagyjuk kihűlni.
Almatöltelék:
1,2 kg reszelt alma (4-5 nagyobb alma)
4 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj.
A reszelt almát a cukorral és a fűszerrel megdinszteljük, kihűtjük. Ha túl sok levet engedne, 1-2 kanál zsemlemorzsát keverünk bele.
Végezetül pedig szükségünk lesz még egy fél üvegnyi szilvalekvárra.
A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, és egy tepsi méretű sütőpapíron kinyújtjuk.
Erre azért van szükség, mert nagyon zsíros a tésztánk és egész vékonyra szükséges nyújtani. Lisztezni bátran lisztezhetünk nyújtáskor.
Az első lapra a diós tölteléket kenjük, a másodikra a mákosat, a harmadikra kerül a szilvalekvár, a negyedikre az alma, végezetül az utolsó vékony lap.
A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra, megszurkáljuk a süteményünk tetejét, végül megkenjük egy felvert tojással.
Rendesen súlya van a tepsinek ettől a gazdag tölteléktől.
50-60 perc alatt sül készre.
Karácsonyra szántam, de a széléből megkóstoltunk egy szeletet azon melegében.
Mondhatom, megérte a fáradtságot.
Kihűlve pedig még jobban összeérnek az ízei.
Ahogy olvastam, minden hozzávalónak megvannak a maga szimbólumai: a mák és dió a gazdagságé, bőségé, az alma az egészségé.
Eredetileg a tej helyett fehérbort használnak a töltelékbe, ami pedig gond- és bánatűző.
Boldogság vár ránk tehát és a karácsonyi flódni!
Egészségünkre!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: