Amikor a magyarok nagy többsége ezt a hagyományos ételt eszi az ünnepek alatt.
Mosolyogva konstatáltam, hogy az egyik főzős csoportomban közvélemény kutatás indult: kinél van már kész a töltött káposzta?
A bejegyzés elkészültéig több mint száz komment érkezett, és csak egy-két ember írta, hogy nem lesz, főleg anyagi lehetőségek hiányában. Máshol egész disznót vágtak és elsőként ez készült belőle. Van aki már meg is ette a nagy részét, s van, aki szigorúan csak holnap kóstolja!
Minden asztalra más és más ízvilágú és elkészítési módú kerülhet. Erre aztán biztosan lehet mondani: ahány ház, annyi szokás.
Elhatároztam, hogy leírom, nálunk hogyan készül, fázisfotókkal tarkítva.
Íme az eredmény!
Hozzávalók:
1 fej savanyúkáposzta hasáb
fél kg aprókáposzta (savanyú káposzta)
1 kg darált lapocka
40 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg füstölt tarja
1 tojás
só, bors, pirospaprika, tárkony
1 evőkanál zsír
1 evőkanál liszt
2 dl paradicsomlé.
Egy méretes lábas alját kikenjük a zsírral, ráterítjük az apró savanyú káposztát, megszórjuk pirospaprikával és egy kanál liszttel.
A füstölt tarját felszeljük, és szépen lerakjuk a káposztára.
A hasábot leveleire szedjük, a torzsa részt levágjuk vékonyra.
A darált húst sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, beleütünk 1 egész tojást.
Kevés zsiradékon a két fej vöröshagymát és fokhagymát, melyet előzőleg aprítottunk, megpirítjuk és így kerül a húsra.
Végül a rizst hozzáadjuk és alaposan összedolgozzuk.
Fogunk egy káposztalevelet és egy gombócnyi húst beleteszünk.
A torzsás végét felhajtjuk, majd oldalról is behajtjuk a káposztát.
Szorosan feltekerjük és a végét szépen belenyomkodjuk, formás kis tölteléket kapva így.
A lábasba rakjuk egymás mellé addig rétegezve, míg elfogy.
A tetejére kerülget még némi apró káposzta.
Felöntjük hideg vízzel addig, amíg ellepi teljesen, majd alacsony tűzön elkezdjük főzni.
Lassan készül, mint a húsleves. Nem fedem le, de egy nehezebb kerámia tányért ráteszek, így nem tud egy káposzta sem feljönni a tetejére, és szépen átfő mindegyik. Félidőben ráöntöm a paradicsomlevet.Egy ágacska szárított tárkonnyal ízesítem.
3-4 órácska és kész az ünnepi fogás.
Lehet rájárni, hidegen és melegen is kitűnő.
Minél többször melegítjük, annál finomabb.
Mi tejföllel esszük, úgy szeretjük.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Laci, nagyon jól hangzik! És biztosan isteni !
Nálunk az egyik ünnepi eledel a töltött, húsos káposzta, ami inkább a toros káposztára hajaz. Előtte lévő nap készül, hogy az erkélyen összeérjenek az ízek, amúgy is csak alig melegítve szeretem. Az első mondathoz egy kis magyarázat, úgy készül mint a pörkölt, majd megy bele a káposztával a töltelék is. Malacfarok, egy kis oldalas, apróra vágott lapocka és a töltelék már a hagyományos darált hús, ha van itthon kolbász, akkor a héj lejön és belemorzsolva a töltelékbe. Lassan fő nálunk is, rázogatva és kevés időre fedő rá.