Moha főz

Karácsonyi töltött káposzta.

Amikor a magyarok nagy többsége ezt a hagyományos ételt eszi az ünnepek alatt.

Mosolyogva konstatáltam, hogy az egyik főzős csoportomban közvélemény kutatás indult: kinél van már kész a töltött káposzta?

A bejegyzés elkészültéig több mint száz komment érkezett, és csak egy-két ember írta, hogy nem lesz, főleg anyagi lehetőségek hiányában. Máshol egész disznót vágtak és elsőként ez készült belőle. Van aki már meg is ette a nagy részét, s van, aki szigorúan csak holnap kóstolja!

Minden asztalra más és más ízvilágú és elkészítési módú kerülhet. Erre aztán biztosan lehet mondani: ahány ház, annyi szokás.

Elhatároztam, hogy leírom, nálunk hogyan készül, fázisfotókkal tarkítva.

Íme az eredmény!

Hozzávalók:

1 fej savanyúkáposzta hasáb

fél kg aprókáposzta (savanyú káposzta)

1 kg darált lapocka

40 dkg rizs

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg füstölt tarja

1 tojás

só, bors, pirospaprika, tárkony

1 evőkanál zsír

1 evőkanál liszt

2 dl paradicsomlé.

Egy méretes lábas alját kikenjük a zsírral, ráterítjük az apró savanyú káposztát, megszórjuk pirospaprikával és egy kanál liszttel.

A füstölt tarját felszeljük, és szépen lerakjuk a káposztára.

DSC_0831

A hasábot leveleire szedjük, a torzsa részt levágjuk vékonyra.

DSC_0838

A darált húst sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, beleütünk 1 egész tojást.

DSC_0835

Kevés zsiradékon a két fej vöröshagymát és fokhagymát, melyet előzőleg aprítottunk, megpirítjuk és így kerül a húsra.

DSC_0836

Végül a rizst hozzáadjuk és alaposan összedolgozzuk.

DSC_0837

Fogunk egy káposztalevelet és egy gombócnyi húst beleteszünk.

DSC_0839

A torzsás végét felhajtjuk, majd oldalról is behajtjuk a káposztát.

DSC_0840

Szorosan feltekerjük és a végét szépen belenyomkodjuk, formás kis tölteléket kapva így.

DSC_0841

DSC_0842

 

A lábasba rakjuk egymás mellé addig rétegezve, míg elfogy.

DSC_0844

A tetejére kerülget még némi apró káposzta.

Felöntjük hideg vízzel addig, amíg ellepi teljesen, majd alacsony tűzön elkezdjük főzni.

Lassan készül, mint a húsleves. Nem fedem le, de egy nehezebb kerámia tányért ráteszek, így nem tud egy káposzta sem feljönni a tetejére, és szépen átfő mindegyik. Félidőben ráöntöm a paradicsomlevet.Egy ágacska szárított tárkonnyal ízesítem.

DSC_0864

3-4 órácska és kész az ünnepi fogás.

Lehet rájárni, hidegen és melegen is kitűnő.

DSC_0865

Minél többször melegítjük, annál finomabb.

DSC_0867

Mi tejföllel esszük, úgy szeretjük.

DSC_0868

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Erika Szócsi says:

    Laci, nagyon jól hangzik! És biztosan isteni !

  2. László Baczuk says:

    Nálunk az egyik ünnepi eledel a töltött, húsos káposzta, ami inkább a toros káposztára hajaz. Előtte lévő nap készül, hogy az erkélyen összeérjenek az ízek, amúgy is csak alig melegítve szeretem. Az első mondathoz egy kis magyarázat, úgy készül mint a pörkölt, majd megy bele a káposztával a töltelék is. Malacfarok, egy kis oldalas, apróra vágott lapocka és a töltelék már a hagyományos darált hús, ha van itthon kolbász, akkor a héj lejön és belemorzsolva a töltelékbe. Lassan fő nálunk is, rázogatva és kevés időre fedő rá.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!