Moha főz

Aranygaluska, vaníliasodóval.

A kelt tészták királynője.

Frissen kisülve igazán abbahagyhatatlan! Mellé a vaníliás öntet pedig mennyei!

Nagyon régen sütöttem, és most nem tudtam ismét betelni vele!

A családom is így érzett, mert rövid idő után csak néhány diós morzsa mutatta: itt valamikor sütemény volt.

DSC_0999

Tészta hozzávalói: 
70 dkg liszt

4 dl langyos tej

5 dkg élesztő

10 dkg kristálycukor

3 tojás sárgája

10 dkg puha vaj

csipetnyi só.

Szóráshoz:

kb. 10 dkg dió

5 evőkanál cukor

1 kávéskanál fahéj

1 marék mazsola

Tészta forgatáshoz:

kb. 10 dkg olvasztott vaj.

Vaníliasodó:

5 dl tej

2 tojás sárgája

10 dkg cukor

2 evőkanál étkezési keményítő.

Elkészítés:

A  kelt tésztát a szokásos módon elkészítjük. A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, picit sózzuk, belegyúrjuk a vajat, majd a tejes élesztővel alaposan eldolgozzuk.

Letakarva duplájára kelesztjük.

Ne felejtsük: a kelt tésztánál még a tojássárgája se legyen hideg, minden összetevőnek langyosnak kell lennie!

Amíg kel a tésztánk, a diót ledaráljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a fahéjat és a mazsolát.

A kelt tésztát kinyújtjuk, és kisméretű pohárral kerek formájúra szaggatjuk.

Egy sütőtálat előkészítünk, ebbe fog kerülni egy sor tészta. 

10 dkg vajat felmelegítünk, a kerek tésztadarabokat egyenként ebben megforgatjuk.

DSC_0990

Amikor készen van az első sor, szépen megszórjuk a diós-cukros-mazsolás keverékkel.

DSC_0991

Erre ismét egy sor tészta következik vajban megforgatva. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók tartanak.

Meleg helyen kb. fél óráig ismét kelesztjük.

A sütőt 180 °C-ra állítjuk és a tésztát szép aranybarnára sütjük (kb. 45 perc).

DSC_0992

Vaníliasodó:

A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a keményítőt, csomómentesre keverjük. Felengedjük a tejjel és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémesre főzzük. Kissé folyós, nem olyan mint egy puding.

Tálaláskor a galuskákat ezzel meglocsolva kínáljuk.

DSC_0996DSC_0998

Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!