Moha főz

Csorba.

Ismét egy erdélyi leves, ami számtalan változatban készülhet! Csorbaleves, húsgombóccal.

Mindenkinek megvan ott a saját, jól bevált receptje, hiszen megkóstolja az ember a másikét, de a sajátját megkülönbözteti tőle.

Tulajdonképpen egy savanyított zöldséglevesről volna szó, melyet hússal, húsgombóccal gazdagítanak és jó sok lestyánnal fűszereznek.

Fiam barátnőjének édesanyjától kaptam ezt a receptet, aki maga is Erdélyből származik, és több mint húsz éve, kalandos körülmények között szökött át Magyarországra. Mikor B. először látogatott el hozzájuk, csorbalevessel kínálták. Itthon persze kifaggattam mindenről, s ez a leves felkeltette az érdeklődésem.

Nemrég nekiláttam az így leírt recept alapján:

Csorba leves

-hagyma felkockázva, apróra vágva

-sárgarépa, fehérrépa

-karalábé, zeller

-zöldkáposzta

-kelkáposzta

-savanyú káposzta.

Öt literes fazékban vizet forralunk. beleteszünk két marék savanyú káposztát, melyet ne csavarjunk ki.

A vízbe még belekockázunk 1/2 kg sertéshúst, ezek együtt főnek.

Ha megpuhult a savanyú káposzta, mehetnek bele a zöldségek.

Vegetát teszünk bele ízlés szerint.

A végén 25 dkg darált húsból húsgombócot gyúrunk, mehet bele ez is.

Amikor megfőtt az egész, habarást készítünk, 2 fakanál liszt és egy nagy tejföl felhasználásával. Ezt szűrőn keresztül belekeverjük.

Ha nem elég savanyú a leves, a savanyú káposzta levét önthetjük a levesbe addig, amíg jónak látjuk.

DSC_1069

Tehát ebből indulva próbáltam megalkotni első csorbámat. Tudom, nem az enyém az igazi, de egy nagyon finom, ízletes, melengető leves lett a végeredmény, aminek még néhányszor neki fogok futni.

Hozzávalók:

25 dkg sertéscomb felkockázva

25 dkg sertéscomb ledarálva

1-1 nagy szál fehér- és sárgarépa

2 marék savanyú káposzta

2 fej vöröshagyma

1 marék rizs

1 nagy karika zeller

1/2 fej kis kelkáposzta,

só, fekete bors

csípős paprika

tárkony

1 cikk fokhagyma

1 nagyobb burgonya.

A húst megmossuk, felkockázzuk. A felforrósított zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd csípőspaprikázzuk s beletesszük a húst is, amit kissé pörkölünk, majd kevés vizet aláöntve főzünk. Izesítjük sóval, kevés őrölt feketeborssal. Beletesszük a savanyított káposztát, együtt főzzük, miután felengedtük kb. 4 liter vízzel..

A zöldségeket tisztiítás után felszeleteljük, daraboljuk, mehet bele ha megpuhult a savanyúkáposzta. Sajna nem akadt otthon lestyán, ezért került bele tárkony.

A húsgombóchoz a darált húst sóztam, borsoztam, egy kiskanálnyi reszelt vöröshagymát és egy cikk szintén reszelt fokhagymát, valamint majorannát adtam hozzá.

Vizes kézzel formáztam, s a levesben puhára főztem. Mikor a gombócok belekerültek a levesbe, egy marék rizst is beleszórtam, és 1 nagyobb krumplit kockára vágva.

DSC_1071

Mikor minden megpult, akkor elkészítjük a tejfölös habarást:

fél liter tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő.

Alaposan kikeverjük, majd hagyjuk, hogy miután behabartuk, egyszer felforrjon a levesünk.

Tálaláskor kis citromlevet csavartam bele, ettől még pikánsabbá vált.DSC_1070

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!