Moha főz

Grand Budapest Hotel: amerikai retro.

Courtesan au Chocolat közép-európai módra. Wes Anderson felnőtt meséje.

Már lassan egy éve megvolt a premier, ám én csak most jutottam hozzá az HBO jóvoltából.

Az elején azt gondoltam: megöl az unalom. Unalmasan sárga kommunista díszletek közt unalmas mesélő férfi, aki mint kiderül: író. Később, fiatalabb kiadásban egyeledik beszédbe egy titokzatos, magányos úrral. Ebből a beszélgetésből rajzolódik ki, a kissé zavaros és elnagyolt történet. Ahogy azonban felélénkült és benépesült az imént még üresen kongó szálloda (immár a két világháború közötti időkben) úgy tért vissza a figyelmem és ismét tudtam élvezni a filmet.

Tilda Swintont imádom, és először alig ismertem fel az öreg, de meglehetősen nagy szexuális étvággyal rendelkező grófnő szerepében.

20140320a-grand-budapest-hotel10

Akit nem más, mint maga a Grand Hotel Budapest első embere, concierge-e, Gustav M. kefélget szorgalmasan. Mert a férfi imádja a túlérett, szőke és dúsgazdag matrónákat.

-Le szoktam feküdni a barátaimmal- vallja be, mielőtt egy hatalmas állast kapna szeretője (Madam D.) fiától: Dimitritől. A verés már az immár meggyilkolt nő házában zajlik a végrendelet felolvasásán. Ahol mindenki döbbenetére Gustav M. kapja a legértékesebb darabját az örökségnek: holmi reneszánsz festményt. Persze nem adják neki, de ő hűséges londinerével ellopja azt és ezzel kezdetét veszi egy különös üldözéses-elfogós-börtönbe zárós- szökéses sztori.

Vígjáték akar lenni a film, de néha úgy fröccsen rá a brutalitás, hogy kirázott tőle a hideg. Az ujjlevágós, lefejezős, egymást leszúrós, megfojtós jelenetek kevéssé erősítik ezt a vonalat.

Meseszerű kalandok során kiszabadul végre Gustav Úr és a concierge-hálózat segítségével elmenekül, megintcsak a hűséges és rá istenként tekintő tanítványával, Zero Mustafa-val. 

20140320a-grand-budapest-hotel6

Nem akarnak visszatérni a hoteljukba, de rákényszerülnek, ha meg akarják menteni Zero szerelmét, Agathát. Aki nem más, mint egy sebhelyes arcú péklány. Ő szorgalmasan, egyre-másra sütögeti a Courtesan au Chocolat-ot. Hol csokit tölt bele, hol vésőt és kalapácsot. A Mendel’s süti ott van mindenhol: a börtönasztalon, a szállóban, az európát háborúba sodró ZZ-párt vezetőinél, s mindíg közös célt szolgál: megvesztegetést.

Mert egyszerűen ellenállhatatlan! Még a marcona börtöntisztnek sincs szíve belevágni, pedig már az összes, raboknak küldött élelmet tönkretette, felszabdalta.

Na, ez a süti nagyon hasonlít a mi képviselőfánkunkra. Tehát égetett tészta, alulról megöltve csokoládékrémmel és szépen feldíszítve.

Elkészítését az alábbi videóból el lehet lesni.

Magyarra fordítva így fest a recept:

Hogyan készítsük el Mendl courtesan au chocolat-ját.

Lépések: I- A tészta II- A töltelék III- A díszítés IV- Az összeillesztés
I- A tészta Készíteni kell egy choux tésztát lisztből, vízből, vajból és tojásból. Habár a helyes arányok változhatnak a magasságától és a páratartalomtól, mi a következőt ajánljuk: 1 csésze sima liszt, 1 csésze friss víz, 1/4 lb(font) vaj, 4 tojás egy tálba törve, egy csipetnyi só, egy nagyobb csipetnyi cukor. Forraljuk a vizet, a vajat, a sót és a cukrot egy tálban egyszerre. Távolítsuk el a tűztől és gyorsan keverjük el az átszitált lisztben. Engedjük hogy hűljön addig, hogy a tojások még épp ne süljenek meg és kavarjuk nagyon fokozatosan egy erős fakanállal. Csőből fújással formáljuk a kelt tésztát kicsi, közepes és egy nagy masszába egy tálcán. Nagy evőkanál massza. Teáskanál massza. Mogyoró méretű massza. Süssük a sütőben 180 °C-on kb 25-35 percig. A kissebb tésztákat jobb egy második tálcára tenni mivel gyorsabban megsülnek. Vegyük ki a sütőből, és diszkréten készítsünk egy kis szúrást a choux-ban hogy a gőz felszabadulhasson.
II- A töltelék Amint lehűltek, a nagy és a közepes choux-okat meg kell tölteni egy crème patissierel, ami csokoládéból, tojássárgájából, és cukorból készül. 1 1/2 csésze tej, sok nagyobb darab félédes csokoládé, 3 tojássárgája, 1/4 csésze cukor, 2 kanál kókuszpor, 1 evőkanál liszt. Kukoricakeményítő a behabaráshoz A tejet gyengéden melegítsük, és adjuk hozzá a csokoládét, miközben keverjük, hogy egy gazdag, majdnem gőzölgő csokoládétejjé olvadjon. A tojássárgáját, a lisztet, a cukrot, a kókuszt és a néhány kanálnyi kukoricakeményítőt habverővel keverjük össze egy sima keverékké. Adjuk hozzá a forró tejes csokoládé felét a tálhoz, egy keveset egyszerre, miközben keverjük. Ezután adjuk hozzá ezt a keveréket vissza a maradék forró tejes csokoládéhoz, miközben gyenge hő felett keverjük néhány percig amíg a keverék pudingszerű/sodószerű nem lesz. Távolítsuk el a hőtől, és hűtsük. Amint lehűlt, kanalazzuk a csokikrémet egy tésztatáskába, és töltsük a nagy és közepes tésztagolyókba.
III- A díszítés Készítsünk egy mázat cukrászcukorból, egy csipetnyi vaníliából, és elég tejből hogy elérjük a kívánt halmazállapotot. Válasszuk el 3 kis edénybe és adjunk hozzá ételszínezéket mindegyikhez – egy levendulaszínt, egy halványzöldet, és egy rózsaszínt. Mártogassuk a tésztákat a cukorbevonatba (a középvonalig) és helyezzük egy tálcára – a nagy tésztákat levendulába, a közepeseket a halványzöldbe, és a kicsiket a rózsaszínbe mártsuk. Hagyjuk megszáradni. Díszítsük a golyókat fehércsokis filigránnal.
IV- Az összeillesztés Helyezzünk egy cukorbevonat masszát (lehetőleg egy halványkéket) egy nagy tésztagolyó tetejére. Vegyünk egy közepes méretű és gyengéden helyezzük egy nagyobbra, hogy odaragadjon a helyére. A vajkrémnek egy ragasztóként kellene működnie. Ismételjük ezt a kisebb golyók egyikével az első kettő tetején. Készítsünk egy kis vajkrém “csillagot” a tetején, és helyezzünk egy kakóbabot a csillagra körítésként. Tálaljuk frissen.
 
20140320a-grand-budapest-hotel2
 
Ja, elfelejtettem szólni, hogy Budapesthez semmi köze a műremeknek. Aki magyarországon forgatott jeleneteket és karaktereket vár, az csalódni fog. A hangzatos Kovács Vilmos nevű rókaképű ügyvédfigurán kívül nem fog mást kapni, aki sajnálatosan módon épp október 23.-án végzi egy múzeumi koporsóban.
Zuborowka egy kitalált törpeállam Kelet-Közép-Európában , ahol a boldog békeidőket zord háború képe fenyegeti.
De ne is a magyar vonatkozásokat keressük ebben az elképesztő alkotásban. Én azt javaslom, hogy dőljünk hátra, élvezzük a parádés színészi játékot és az aprólékos gonddal beállított és megszerkesztett jeleneteket, pompázatos díszleteket, csillogó jelmezeket. 
Akkor garantált élvezetben lesz részünk!
11002624_409181315914635_2292992536697855022_n
Tessék, itt a szereplőgárda, szerintem nagyon impozáns!! Főleg, hogy a két főszereplőn kívül a többieknek csak nyúlfarknyi jelenések jutottak! De bravó, bravó, jó kis villanások!
Ralph Fiennes (Gustave)
Tony Revolori (Zero Moustafa)
Edward Norton (Henckels)
Saoirse Ronan (Agatha)
Tilda Swinton (Madame D.)
Jude Law (Fiatal író)
Owen Wilson (M. Chuck)
Bill Murray (M. Ivan)
Willem Dafoe (Jopling)
Adrien Brody (Dmitri)
F. Murray Abraham (Mr. Moustafa)
Harvey Keitel (Ludwig)
Milton Welsh (Frnaz)
Jeff Goldblum (Kovacs)
Jason Schwartzman (M. Jean)
Mathieu Amalric (Serge)
Léa Seydoux (Clotilde).
20140320a-grand-budapest-hotel

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 
 
 
 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Erika Szócsi says:

    A filmet is még csak most emésztem. 🙂 Hihi

  2. Dren says:

    Kár, hogy nem sütötted meg! Már asszittem! 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!