Moha főz

Málnás-vaníliakrémes pavlova

Csücsült a hűtőben két tojásfehérje, amit fel kellett használnom, mielőtt valami baja esik. Már régen barátkozom a pavlova elkészítésének gondolatával, és: -Tessék, eljött az ideje!

Anna Pavlova (1881-1931), orosz balerínáról nevezték el ezt a kívűl ropogós, belül krémesen lágy finomságot.

DSC_1301

Ismerjük meg dióhéjban a legendás művésznőt: azt mondják, a híres édesség az ő tütüje után kapta a nevét. Ám még mielőtt desszerteket, színházakat és utcákat neveztek volna el róla, és II. Miklós cár, Ferenc József vagy VII. Edward brit király előtt táncolt volna, ő is csak egy egyszerű lányka volt Szentpétervárról. 1910-re azonban, akaraterejének és tehetségének köszönhetően, már Pavlova neve egyet jelentett az orosz balettel: A “hattyú halála” A.P. előadásában máig példa a balerinák számára. Saját társulatot alapított, járta a világot. Hazájából ugyan elköltözött, de sosem lett hozzá hűtlen. 1931. január 23-án végzett vele egy vasúti utazás alkalmával szerzett tüdőgyulladás. A legenda szerint halálos ágyán még egyetlen utolsó kívánsága volt: magához akarta ölelni hattyújelmezét. Bár Anna 84 éve halott, a torta diadalútja ma is töretlen.

95639_annapavlova250

 

Hagyományosan friss tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítik.

Jómagam egy kis saját főzésű vaníliakrémmel is megbolondítottam.

A mini pavlovám hozzávalói:

2 tojásfehérje

20 dkg porcukor

1 evőknál fehér balzsamecet

1 evőkanál keményítő.

A tojásfehérjéket félig felverem, majd fokozatosan hozzáadom a cukrot. A keményítőt és az ecetet is következhet.

A sütőt a legalacsonyabb fokozaton begyújtom, hagyom kicsit melegedni.

Sütőlapra papírt helyezek, és a tojásfehérje habot erre kanalazom úgy, hogy egy nagyobb és egy kisebb formájú kört formázok belőle.

Szinte csak szárítom a sütőben, folyamatosan figyelve, nehogy odaégjen.

DSC_1294

Vaníliakrém:

5 dl tej

2 evőkanál keményítő

2 tojássárgája

2 evőkanál cukor

egy kis darab vaníliarúd kikapart magja (vaníliakivonat vagy vaníliáscukor is megfelel).

A tojások sárgáját kikeverjük a két kanál cukorral. Belekeverjük a keményítőt, majd folyamatos keverés közben a tejet és a vaníliát is. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, és hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, felverünk 2 dl habtejszínt egy evőkanál cukorral. Ajánlatos bele habfixálót keverni.

Szükségünk lesz továbbá némi gyümölcsre, itt két marék fagyasztott málnával dolgoztam.

Most már csak össze kell állítani a tortát!

Alulra kerül a nagyobb átmérőjű habcsók, erre egy réteg krém, egy réteg tejszín, majd  gyümölcs, esetünkben a málna jöhet rá.

DSC_1296

Újabb rétegként a kisebb habcsók és ismét krém, tejszín és gyümölcs.

Tadadadaaa!

DSC_1302

Készen van az ellenállhatatlan édesség!

Egyszerű és csodás! Ugye? Köszönjük drága Anna! Remélem, ott fenn a mennyben egy habcsók-felhőn üldögélsz elégedetten!

DSC_1303

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!