Moha főz

Kijevi krémes

Hosszan készülődtem ennek a sütinek az elkészítésére. Akartam, nagyon is, de valahogy állandóan közbejött valami. Vagy a dióm fogyott el, vagy elfelejtettem dupla adag vajat venni, vagy csak épp szakadt egész nap az eső, és nekem élni is alig maradt kedvem, nemhogy sütni. Keresztanyutól kértem el a receptet és előre fentem rá a fogam, olyan jól hangzott.

Most íme, teljes valójában itt van………és hatalmas adag lett. (Harmadát betettem a fagyasztóba.) Alig bírok leszakadni róla, pedig fogyóznom kellene. Hát, így nehéz lesz!

DSC_0158

Kijevi krémes

Tészta:

40 dkg liszt

20 dkg vaj

15 dkg cukor

4 tojássárgája

2-3 evőkanál tejföl

1 csomag sütőpor.

A sütőporos lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Három részre osztjuk.

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (gáztepsi), és a félig kinyújtott tésztát belenyomkodjuk. Nem könnyű bánni ezzel a tésztával, kissé szakadékony, ezért formázzuk még a tepsiben, jól lenyomkodva.

Diós hab:

5 tojásfehérje

15 dkg cukor

20 dkg darált dió.

A tojásfehérjéket félig felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, végül a diót.

Krém:

5 dl tej

3 púpozott evőkanál kukoricakeményítő

1 tojássárgája

15 dkg cukor

15 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor.

A keményítőt 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és 5 evőkanál tejjel valamint a tojássárgájával összekeverjük alaposan, ne legyen csomós.

A többi tejet és cukrot felmelegítjük, majd beleöntjük a keveréket és folyamatos kavarás mellett sűrűre főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a vajat.

Lekvár:

baracklekvár a kenéshez.

Sütés:

Az előkészített első nyers tésztalapra rákenjük egyenletesen a diós hab harmadát. Negyed óra alatt 180°C-on megsütjük. Így járunk el a maradék lapokkal is.

Az első lapot megkenjük a főzött krém felével és óvatosan rácsúsztatjuk a második lapot. Vigyázat, ekkor még törékeny tészta, csak óvatosan dolgozzunk vele! A második lapot először baracklekvárral kenjük meg, majd ezután jöhet a krém. Végül megkoronázzuk a 3. lappal. Mindíg a diós rész legyen felül töltésnél!

Hagyjuk pihenni egy éjszakán át, másnapra igazán puhává válik.

Finom, kiadós sütemény, igazán megéri a fáradtságot!

DSC_0157

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek :)  Thx!!

https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!