Hosszan készülődtem ennek a sütinek az elkészítésére. Akartam, nagyon is, de valahogy állandóan közbejött valami. Vagy a dióm fogyott el, vagy elfelejtettem dupla adag vajat venni, vagy csak épp szakadt egész nap az eső, és nekem élni is alig maradt kedvem, nemhogy sütni. Keresztanyutól kértem el a receptet és előre fentem rá a fogam, olyan jól hangzott.
Most íme, teljes valójában itt van………és hatalmas adag lett. (Harmadát betettem a fagyasztóba.) Alig bírok leszakadni róla, pedig fogyóznom kellene. Hát, így nehéz lesz!
Kijevi krémes
Tészta:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor
4 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor.
A sütőporos lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Három részre osztjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (gáztepsi), és a félig kinyújtott tésztát belenyomkodjuk. Nem könnyű bánni ezzel a tésztával, kissé szakadékony, ezért formázzuk még a tepsiben, jól lenyomkodva.
Diós hab:
5 tojásfehérje
15 dkg cukor
20 dkg darált dió.
A tojásfehérjéket félig felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, végül a diót.
Krém:
5 dl tej
3 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 tojássárgája
15 dkg cukor
15 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor.
A keményítőt 2 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és 5 evőkanál tejjel valamint a tojássárgájával összekeverjük alaposan, ne legyen csomós.
A többi tejet és cukrot felmelegítjük, majd beleöntjük a keveréket és folyamatos kavarás mellett sűrűre főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a vajat.
Lekvár:
baracklekvár a kenéshez.
Sütés:
Az előkészített első nyers tésztalapra rákenjük egyenletesen a diós hab harmadát. Negyed óra alatt 180°C-on megsütjük. Így járunk el a maradék lapokkal is.
Az első lapot megkenjük a főzött krém felével és óvatosan rácsúsztatjuk a második lapot. Vigyázat, ekkor még törékeny tészta, csak óvatosan dolgozzunk vele! A második lapot először baracklekvárral kenjük meg, majd ezután jöhet a krém. Végül megkoronázzuk a 3. lappal. Mindíg a diós rész legyen felül töltésnél!
Hagyjuk pihenni egy éjszakán át, másnapra igazán puhává válik.
Finom, kiadós sütemény, igazán megéri a fáradtságot!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: