Igazi ínyencség, ami megéri a fáradozást!
Aki zöld dió befőttet szeretne eltenni, annak május végén, június elején érdemes begyűjteni a diószemeket. Ekkor még nem kezd el csontosodni, gond nélkül át lehet szúrni.
Eltevése ezzel kezdődik el: a zöld szemeket alaposan megszurkáljuk villával vagy kötőtűvel.
Ez nem annyira egyszerű, mint hangzik. A dió ugyanis levet ereszt, aminek sárgászöld színe van, és ha nem vigyázunk befogja a kezünket, a ruhánkat, az edényt, amiben dolgozunk. Ezért nem árt elővigyázatosnak lenni, és:
- gumikesztyűt húzni
- porcelán vagy rozsdaálló edényt használni a szurkáláshoz (az áztatáshoz üveg is kiváló)
- olyan ruhát felvenni, amit nem sajnálunk, ha esetleg ráfröccsen némi lé.
A leszedés napján (1.nap)
Ha nekikészültünk és alaposan megdöfködtük diónkat, következhet a 2 hét áztatás. Minden reggel és este cseréljük le az áztatóvizét frissre.
Ne ijedjünk meg, ha a szúrásnyomoknál elkezd feketedni vagy kicsit habos az ázatóvíz, ez vele jár.
4.napon
Két hét után fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi és literenként négy evőkanál 10%-os ecettel elkeverjük.
Felforraljuk és negyedóráig hagyjuk, hadd rotyogjon. Ekkor egészen sötét, szinte fekete lesz a diónk.
Leszűrjük, megmérjük a diót és az alábbi arányokat betartva szirupot készítünk.
1 kg zöld dió
1/2 l víz
1 kg cukor
15-20 db szegfűszeg
fél citrom
egy darab egész fahéj
1-2 csillagánizs.
Felforraljuk, majd beledobjuk a diókat és összeforraljuk rövid ideig (5-10 perc).
Ezt a műveletet 3 napig megismételjük.
Utolsó nap tiszta üvegekbe szedjük a diót, felöntjük a forró sziruppal, a tetejére erős rumot öntünk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Igazi ínyencség! Rengeteget meg bírnék enni, ha több lenne belőle! 🙂
Kiváló különböző húsokhoz, kacsához, libához, pulykához és vadhoz, de remek sajttálakhoz is, a füstölt sajtok ízét csodásan egészíti ki. Önálló desszertként is megállja a helyét. A megmaradó szirup jó koktélokba, fagylalthoz, süteménybe, palacsintához.
Ez a szirup egyébként figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír a népi gyógyászat szerint: máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti kilábalni a vérszegénységből.
Egy régi szakácskönyvemben is ráleltem a receptre, sőt kettőre is (hámozott dió befőtt és rendes dió befőtt), érdekességként olvasgassuk.
Rendes dió befőtt, Zilahy Ágnes szakácskönyv szerint:
Vagy száz darab közép nagyságu diót áztassunk be hideg vizbe. Reggel és estére mindég friss vizet öntsünk reá. De előbb kötőtüvel szurkáljuk össze a négy oldalát. Három hétig áztatva szépen megbarnul és elvesziti erős keserűségét. Ekkor minden dióba szurjunk egy szegfüszeget egy darabka fehéjat egy kis czitrom és narancs-héjat. Ha mind elkészitettük, főzzük fel kevés ideig vizben, de ügyeljünk nehogy igen megpuhuljon vagy nagyon megránczosodjék. Szedjük ki a vizből és ttegyük másfél kiló czukorból főzött egészen sűrű szirupba; ebben is főzzük fel kevéssé. Befedve hagyjuk ugy egy éjjen át, azután a diót rakjuk üvegbe és a levét süritsük addig, a mig méz formán fonódik. Ha ilyen a lé, öntsük az üvegben lévő dióra s az üveget kössük be hólyaggal. Forraljuk fel vizben s hagyjuk abban kihűni; úgy tegyük el télire.
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: