Fiam egy csomag gyros fűszerkeverékkel állított be, hogy ő bizony gyrost szeretne enni.
Tzatziki mártást már készítettem, de sem gyrost, sem a hozzávaló pitát még sosem.
Ilyen kérésnek egy anyuka sem tudna ellenállni, hát én is belevágtam.
Több hibát is elkövettem, de erről majd később.
Pitatészta hozzávalói:
40 dkg liszt
1 csomag instant élesztő
1-1 mokkáskanál só és cukor
3 evőkanál olívaolaj
2 dl lanyos víz
1 dl langyos tej
A lisztben keverjük el a szárított élesztőt és a sót. A többi hozzávalót összekeverjük és a száraz lisztkeverékhez öntjük.
Alaposan dagasszuk ki kézzel. Ha már elválik a kezünktől a tészta, akkor meleg helyen letakarva kelesszük a duplájára ( úgy félóra).
Ezután átgyúrjuk, nyolc részre osztjuk és helyes kis gömbökké formáljuk. Ismét kelesztjük.
Nos, itt elkövettem azt a hibát, hogy nem lapítottam el a kezemmel kör alakúra, hanem hagytam kis gömböcnek.
A másik hiba: nem sütőrácson, hanem sütőlemezen sütöttem meg 200 °C-on.
Így az enyém nem lett olyan kis lyukas belül.
Sebaj, folytattam tovább rendületlenül.
Gyros hús:
50 dkg sertéscomb
1 csomag gyros fűszerkeverék
5 evőkanál olívaolaj.
A húst csíkokra vágjuk, a felforrósított olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerkeveréket. Sajnos a sertés nem sül olyan gyorsan át, mint a csirke, legközelebb pedig biztos abból fogom készíteni. Mert pirítottam, de csak nem puhult olyan ütemben mint kellett volna, ezért egy kis vizet öntöttem alá, lefedtem, majd ismét lepirítottam, immár fedő nélkül.
Tzatziki hozzávalók:
1 kígyóuborka
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis pohár natúr joghurt
só ízlés szerint
friss kapor
némi csilipehely.
Az uborkát legyaluljuk, megsózzuk. A fokhagymát apróra vágjuk, a kaprot szintén.
Belszórjuk az uborkába, hozzákeverjük a joghurtot és ízesítjük a csípős hozzávalóval.
Ekkor már nincs más dolgunk, mint a kisült tésztát kettévágni, megtölteni hússal, mártással leönteni és tálalni.
Opcionálisan mehet még a pitába szeletelt paradicsom és lilahagyma.
Balukám nem panaszkodott az ételre, lelkesen rávetette magát és jóízűen belakmározott belőle.
Nekem is ízlett, de legközelebb jobban figyelek, és saját fűszerkeveréket fogok használni a húshoz. Ne legyen már benne annyi ízfokozó!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: