Potyognak a diószemek a fáról. Még jó, hogy felszedem!
Tavaly alig volt termés a diófán. Idén valahogy megemberelte magát és adja a termését bőkezűen.
Nem is volt más választásom, mint diótortát sütni csokis töltelékkel.
Bencének, hiszen születésnapját ünnepeltük. Valahogy kitalálta, hogy diós lesz a tortája. A kis ráérző!
Csokoládés diótorta hozzávalói:
8 tojás
8 evőkanál kristálycukor
25 dkg darált dió
10 dkg étcsokoládé
25 dkg vaj
5 kanál rum vagy rumaroma
15 dkg porcukor
5-6 evőkanál sárgabarack lekvár
16 db fél diószem.
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk.
A fehérjéket 8 evőkanál kristálycukorral felverjük.
Óvatosan belekeverjük a darált diót.
Egy kerek tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, ebbe öntjük a diós masszát.
Kb. 25-30 percig 190 °C-on sütjük. Tűpróbát mindenféleképp végezzünk!
Ha nagyon barnulna a teteje, kissé mérsékeljük a lángot.
Amikor megsült, a sütőben hagyjuk még néhány percig nyitott ajtó mellett.
Amikor kivesszük, tompa késsel körülhúzzuk a szélét és kiborítjuk a formából.
A sütőpapírt lehúzva róla három vékony lapra vágjuk.
Csokoládékrém:
A 8 tojássárgáját elkeverjük a porcukorral, beletördeljük az étcsokoládét és vízgőz felett habosra keverjük.
A vajat szobahőmérsékleten megpuhítjuk, szintén habosra kavarjuk, majd a csokis keverékhez adjuk.
Ez utóbbit vegyük előtte le a vízgőzről. Végül a rummal ízesítjük.
Ezután nincs más dolgunk, mint megtölteni a tortánkat.
Az alsó lapra csokikrém kerül, a következőre baracklekvár, a tetejére pedig ismét csokoládékrém.
Díszítésnek használjuk fel a diószemeket.
Érdemes hűtőbe tenni, hogy a krém kellőképpen megszilárduljon.
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: