Egy melegsárga, őszi kalács. Na miből?
Igen, a megosztó sütőtökből. Gyerekkoromban csak sült tököt ettünk, másféle elkészítési módját nem is ismertem.
Manapság reneszánszát éli ez a finomság és érdekesnél érdekesebb receptekkel állnak elő a lelkes háziasszonyok.
Az egyszerű kelt tésztát is feldobja, és ha ezt reggelizünk mondjuk, a napunk is jobban indul.
Sütőtökös kalács receptje:
60 dkg liszt
1 csomag instant élesztő
1 egész tojás
2 dl tej
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
4 evőkanál vaj
15 dkg sütőtök
pár evőkanálnyi cukros tej a kenéshez.
A lisztbe beleszórjuk az instant élesztőt, jól elkeverjük. A többi hozzávalóval együtt (sütőtököt kivéve) tésztát gyúrunk.
Pihentetjük, amíg a sütőtököt megfőzzük és villával összenyomkodjuk.
A tésztát kettévesszük, és az egyik felébe beledolgozzuk a sütőtököt. Mivel meglágyul tőle a tészta, tegyünk még hozzá annyi lisztet, hogy megfelelő állagú legyen (6-8 evőkanál).
A tésztákat megkelesztjük meleg helyen fél óráig.
Ekkor először a natúr tésztát nyújtjuk ki, majd a sütőtöktől megszínesült sárga tésztát.
Ez utóbbit ráhelyezzük a natúr tésztára és szorosan összetekerjük.
Sütőpapírral kibélellt tepsibe rakjuk, villával megszurkáljuk és cukros tejjel megkenjük.
Tíz percig ismét hagyjuk kelni, majd forró sütőbe toljuk.
Kis idő múlva mérsékeljük a lángot (160°C). Kb. 45 perc alatt készre sül.
Ekkor ismét lekenjük egy kis cukros tejjel.
Természetesen lehet két kisebb kalácsot is készíteni, az enyém hatalmas lett!
Lekvárral ettük, tea vagy kakaó is dukál hozzá!
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: