Vagy főzzünk és akkor lesz finom gesztenyepürénk!
Még a tél elején vettem a piacon egy kedves nénitől kilónyi szelíd gesztenyét.
Ezer forintért adta, és elmondta, hogy a mélyhűtőben tartotta, én is bátran tegyem oda, amíg fel nem használom.
Gresztenyesütő néni a múlt századból
Igaza volt, most sütöttem meg és nem száradt ki, mintha simán csak zacskóban tároltam volna.
Kaptam december végén egy kis papírtölcsérnyit, azt is hozzá tettem, de az hiba volt, túlságosan kiszáradt, mivel a mérete is jóval kisebb volt.
Tanulság: csak egyforma méretű gesztenyéket süssünk!
Otthon nincs lehetőségünk ilyen szépséges eszközökön és szabad tűz mellett sütni, de bátran próbálkozzunk sütőben!
Gesztenyeünnep Velemben
Hogy is kezdjünk hozzá?
A gesztenyéket áztassuk be egy-két órára vízbe.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A gesztenyéket egyenként vagdossuk be kereszt formában a domború felén.
Terítsük a papírra és toljuk kb. 180°C-os sütőbe.
Csupán 20-25 percig süssük és utána még azon melegében tíz percre csomagoljuk be egy tiszta konyharuhába.
Így a saját gőzében pihen kicsit és könnyebb a héját leszedni.
Forrón a legfinomabb!
Ha gesztenyepürét szeretnénk készíteni akkor főzni kell a hasonlóan beirdalt gesztenyét.
Enyhén sós vízben puhára főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük és azonnal meghámozzuk.
A barna, hártyás részt is alaposan távolítsuk el róla!
Gesztenyepüré készítés:
A megfőtt, megpucolt gesztenyét ( 1 kilónyi gesztenyéből, ami megpucolás után valamivel kevesebb lesz) 5 dkg cukorral és egy rúd felhasított vaníliával 1 liter tejben puhára főzzük.
Közepes lángon kb. bő fél óra. Ekkorra beissza a tejet magába.
Krumplinyomón áttörjük, ízesítjük rummal vagy rumaromával. (1/2 dl rum elég hozzá)
Betesszük a hűtőbe. Felhasználhatjuk süteményekhez vagy csak natúr pürének tejszínhabbal.
kép forrása: koronaradio.hu
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek Thx!!
https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: