Moha főz

Pirított rókagomba puliszkával

Ma reggel a piacon megláttam a kedvenc gombámat. Csomókba téve árulta egy fiatal nő.

Nem túl szépen szedte, vagy tárolta, sok volt a darabos, letört gomba benne.

Megvettem, aztán nem messze ismét belebotlottam egy adagba, ami már sokkal jobban tetszett, mennyiségre is többnek látszott.

Ára ugyanannyi, így erősen megörültem neki. Kedves férfi árulta, még egy adag galambgombát is akart adni csak úgy, de nem volt nálam több apró, ingyen pedig túlzásnak tartottam. 

DSC_0079

Szóval bő fél kilónyi aranysárga szépséggel a táskámban elterveztem, micsoda fenséges levest fogok ebből varázsolni.

Aztán otthon Balu másra fente a fogát, így lett pirított gomba.

A puliszkát a polcon kezembe akadt olasz kukoricaliszt ihlette.

Meg egy kis tésztát főztem még hozzá, hátha valaki idegenkedne nagyanyáink kedvelt ételétől.

A lényeg így is a gombán volt, imádom az ízét, az illatát!

DSC_0783

Pirított gomba hozzávalói:

50 dkg rókagomba

1 evőkanál vaj

1 evőkanál citromos olaj (Lidl ázsiai részén vettem)

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

friss fűszerek: rozmaring, zsálya, kakukkfű

1 dl tejszín

só, bors (fehér/fekete) ízlés szerint

kis csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése:

A vajon és olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát. Ezután a friss fűszerek következnek.

Egy ágacska kakukkfű (húzzuk le a leveleket a szárról, de a szár is mehet bele), 1-2 zsályalevél, pici rozmaring.

A megtisztított  rókagomba is mehet a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk.  ( 1 teáskanál só, fél kávéskanál frissen őrölt bors)

Magas hőfokon pirítjuk, ami ekkor levet ereszt. Ha a lé nagy része elpárolgott, beleöntjük a tejszínt.

Egy percig összeforr, s mehet rá a felaprított petrezselyemzöld.

Ennyi az egész!

A kakukkfű szárát távolítsuk el belőle!

DSC_0785

Puliszka:

1 liter víz

20 dkg kukoricaliszt

1 teáskanál só.

A hideg vizet feltesszük a tűzre, s rögtön belekeverjük a kukoricalisztet. Állandó kevergetés mellett sűrű-folyósra főzzük.

Ezután már csak a tálalás és a jó ízű elfogyasztás van hátra.

DSC_0789

Azon frissiben a legfinomabb!

 Az már csak hab a tortán, hogy egy kedves ismerőssel váltottunk pár szót közösségi oldalon a gombáról, és közben megszerveződött egy csapat, akikkel ha minden igaz, megyünk gombázni! Alig várom!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!