Van itt minden: omlós hús, különleges puliszka, amihez színes saláta és zöldségszósz dukál!
Az egyben sült húsokat mindig félve kezdem el, nehogy kiszáradjon.
Aztán csak belefogok és utólag bátran kijelenthetem: nem bántam meg!
Egyben sült karaj:
1-1,5 kg csont nélküli karaj
1-1 teáskanál só és frissen őrölt feketebors
2-3 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
30 dkg sertészsír
1 dl húsleves.
A karajt bedörzsöljük a sóval és borssal.
Három evőkanálnyi zsír alatt egy serpenyőben magas lángon átpirítjuk. Ezzel egy kéreg keletkezik a húson, nem szárad ki.
Előveszünk egy lefedhető sütőedényt. Nálam ez ősrégi jénai tálam, aminek teteje is van.
Kikenjük a zsírral, belefektetjük a húst és leöntjük a serpenyős zsírral is.
Végül a zúzott fokhagymát rászórjuk, mellé dobjuk a babérlevelet.
Felöntjük a húslevessel.
Rátesszük a fedőt.
200 º-on puhulásig süssük. Én egyszer megfordítottam és hústűvel ellenőriztem az állapotát. Másfél óra minimum kell neki.
Amíg sül a hús, készítsük el a puliszkát.
Sajtos-újhagymás puliszka:
1 liter víz
30 dkg kukoricadara
1 teáskanál só
4 szál újhagyma
1 tojássárgája
1 evőkanál vaj
1 dl tejföl
10 dkg füstölt sajt.
A forrásban lévő vízbe belekeverjük a kukoricadarát. Alaposan kikeverjük, hogy ne legyen csomós.
Sózzuk, majd beledobjuk a szeletelt újhagymát. 5-6 percig együtt főzzük állandó kevergetés mellett.
Ekkor elzárjuk alatta a tüzet, lefedjük, s negyedórára magára hagyjuk. Ha eltelt az idő, belekeverjük a vajat és a tojás sárgáját.
Magas falú formába simítjuk. Tetejére rápöttyözzük a tejfölt és megszórjuk a reszelt sajttal.
Mehet is a sütőbe a hús mellé. Minimum fél óráig süssük!
Zöldségszósz:
fél dl húsleves
kb 20 dkg húslevesben főtt zöldség (sárga-és fehérrépa, zeller, hagyma)
fél dl tejszín
1 teáskanál dijoni mustár
A hozzávalókat összeturmixoljuk és kész is. Kóstoljuk meg, utánsózást igényelhet, és egy csipet fekete borsot is elbír.
A húst és a puliszkát is nehéz forrón szeletelni, elsőre nem is sikerült nekem.
Ezért vártam, hogy langyosra hűljön, aztán borítottam tálra a puliszkát, akkor már gyönyörűen vágható.
Akinek kicsit több az ideje, formálhat a kihűlt kukorica masszából gombócokat, tetejére szintén tejföl és sajt.
Friss balzsamecetes salátával tálaltam.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: