Moha főz

Egyben sült karaj sajtos puliszkával

Van itt minden: omlós hús, különleges puliszka, amihez színes saláta és zöldségszósz dukál!

Az egyben sült húsokat mindig félve kezdem el, nehogy kiszáradjon.

Aztán csak belefogok és utólag bátran kijelenthetem: nem bántam meg!

Egyben sült karaj:

1-1,5 kg csont nélküli karaj

1-1 teáskanál só és frissen őrölt feketebors

2-3 babérlevél

4 gerezd fokhagyma

30 dkg sertészsír

1 dl húsleves.

A karajt bedörzsöljük a sóval és borssal.

Három evőkanálnyi zsír alatt egy serpenyőben magas lángon átpirítjuk. Ezzel egy kéreg keletkezik a húson, nem szárad ki.

Előveszünk egy lefedhető sütőedényt. Nálam ez ősrégi jénai tálam, aminek teteje is van.

Kikenjük a zsírral, belefektetjük a húst és leöntjük a serpenyős zsírral is.

Végül a zúzott fokhagymát rászórjuk, mellé dobjuk a babérlevelet.

Felöntjük a húslevessel.

Rátesszük a fedőt.

200 º-on puhulásig süssük. Én egyszer megfordítottam és hústűvel ellenőriztem az állapotát. Másfél óra minimum kell neki.

Amíg sül a hús, készítsük el a puliszkát.

Sajtos-újhagymás puliszka:

1 liter víz

30 dkg kukoricadara

1 teáskanál só

4 szál újhagyma

1 tojássárgája

1 evőkanál vaj

1 dl tejföl

10 dkg füstölt sajt.

A forrásban lévő vízbe belekeverjük a kukoricadarát. Alaposan kikeverjük, hogy ne legyen csomós.

Sózzuk, majd beledobjuk a szeletelt újhagymát. 5-6 percig együtt főzzük állandó kevergetés mellett.

Ekkor elzárjuk alatta a tüzet, lefedjük, s negyedórára magára hagyjuk. Ha eltelt az idő, belekeverjük a vajat és a tojás sárgáját.

Magas falú formába simítjuk. Tetejére rápöttyözzük a tejfölt és megszórjuk a reszelt sajttal.

Mehet is a sütőbe a hús mellé. Minimum fél óráig süssük!

Zöldségszósz:

fél dl húsleves

kb 20 dkg húslevesben főtt zöldség (sárga-és fehérrépa, zeller, hagyma)

fél dl tejszín

1 teáskanál dijoni mustár

A hozzávalókat összeturmixoljuk és kész is. Kóstoljuk meg, utánsózást igényelhet, és egy csipet fekete borsot is elbír.

A húst és a puliszkát is nehéz forrón szeletelni, elsőre nem is sikerült nekem.

Ezért vártam, hogy langyosra hűljön, aztán borítottam tálra a puliszkát, akkor már gyönyörűen vágható.

Akinek kicsit több az ideje, formálhat a kihűlt kukorica masszából gombócokat, tetejére szintén tejföl és sajt.

Friss  balzsamecetes salátával tálaltam.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!