Egyszerű pite mennyei töltelékkel.
Nevetségesnek találom, hogy vannak helyek a világon, ahol betiltják a mák használatát.
Imádom ezt a finomságot, főleg meggyel kombinálva jön be nekem és kis családomnak! Minden éven készítek meggydzsemet, és ha már nincs fagyasztott gyümölcsöm, jöhet a dzsem. Azzal is isteni!
A mákot ekkor még tejjel sem kell kenhetővé tenni, csak rászórom a dzsemre és kiváló állagúvá válik.
Ez a helyes kis egyszerű sütemény nagyon olcsó pitetésztából és máktöltelékből készül.
Ím a tészta hozzávalói :
50 dkg liszt
15dkg porcukor
2 tojás
20dkg zsír vagy margarin
1 citrom
1 csomag vaníliás cukor /vagy 2 evőkanál házi készítésű változata
késhegynyi szódabikarbóna
1 dl tejföl
pici só.
A lisztet a zsiradékkal jó alaposan elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját és frissen csavart mennyei illatú levét, a tejölt, végül a cukrot és a bikarbónát a pici sóval együtt.
Gyorsan dolgozzunk, kezünk melege nem kedvez a tésztának!
Na ezt nyújtom ki két részletben, tepsibe fektetem gyengéden egyiküket, bár rögtön utána villával megszurkálom.
Erre jön a kb fél kg mákos-meggyes massza.
Ha friss gyümölccsel dolgozunk a mákot fél dl tejjel, cukorral, citromhéjjal, fahéjjal kevergetjük.
Belekeverünk 20 dkg cukrot
mit előzőleg megdaráltunk, hogy por állagúvá váljon, s mákunk sem járt máshogy, őt is ledaráljuk.
Na, erre dobáljuk a magozott gyümölcsszemeket sűrűn, úgy a finom.
Ez most dzsemmel készült. Látjátok feleim, ahogy a fény megcsillan ezen a természetes gyönyörűségen?
Elkenem jó egyenletesen,először a mák, ráfekszik a dzsem, s tetejére ismét pitetésztát helyezek, szúrkálódással egybekötve .
Tésztánk tetejére cukrozott mogyoródarabkák kerültek.
180°C-on 25-30 perc sütés és kis hűlés után jöhet a fénypont: a szeletelés!
Adjon Isten egészségünkre még több ilyen kis mákoskát!!!!!!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: