Moha főz

Sajtos-csirkés fajitas fusilli tésztával

A mexikói fajitas kissé magyarosított változata. Könnyen elkészíthető és kiadós.

 

Nemrég szülinapot köszöntöttem és sikerült épp vacsoraidőben betoppannom a házba.

Isteni illatok keringtek a konyhában. Klau épp az egyik specialitását készítette: fajitast csirkéből, tésztával.

Mivel nem ismertem ezt az ételt, de a kinézete és az illata alapján beindult tőle a Pavlovi reflexem, így nem  kérettem magam, amikor a vacsoraasztalhoz invitáltak.

Ez Klau műve, ő tett bele darált pirospaprika krémet is!

Azóta én is elkészítettem, és már  kérték a receptjét, annyira fincsi.

Kicsit utánaolvastam, a faja szó jelentése “öv”, így a fajitas “kis övet jelent”, azt a darab húst, amit az angolban “skirt steak”-nek hívnak. Eredetileg a tex-mex konyhában a fajitas azt jelent, hogy a “skirt steak”-et feldarabolva megsütik, búzatortilla-val és más hozzávalókkal szolgálják fel, hogy a vendég saját maga készíthessen belőle taco-t. De a vendégek, akik nem értettek spanyolul, az étel elkészítésének módjára hitték, hogy fajitas-nak hívják, így elkezdtek csirkés fajitas-t is kérni. ( https://gasztrobakancslista.blog.hu/2017/03/09/mik_is_a_tex-mex_etelek)

A csirkés fajitas hozzávalói:

35 dkg fusilli tészta

1-1 db sárga-zöld-piros kaliforniai paprika

2 db csirkemell-filé

1 l 2,8%-os tej

2 közepes fej vörös- vagy lila hagyma

5 dkg parmezán sajt

10 dkg gouda sajt

3 gerezd fokhagyma vagy ek. fokhagymapor

3 evőkanál étolaj (napraforgó vagy olíva)

fél ek. só

1 tk. csilipor

1 tk. őrölt kömény

1 púpozott tk. őrölt pirospaprika

1 tk. frissen őrölt fekete bors.

Elkészítése:

A csirkemellet kis kockára vágjuk, és egy wokban a forró olajon fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk. Picit hagyjuk, hogy lepiruljon, majd kiszedjük egy tálba.

A visszamaradt olajon a csíkokra vágott paprikát dinszteljük meg, hozzáadva a negyedekbe darabolt hagymát. Fűszerezzük (bors, só, kömény, fokhagyma, csili, őrölt paprika). Ha épp nem kapunk háromszínű kaliforniai paprikát, ne essünk kétségbe, a lényeg a piros, a többit helyettesíthetjük bátran tv paprikával.

Mikor az illatok mutatják, hogy finoman összeértek az ízek, tegyük vissza a serpenyőbe a csirkét és kavarjunk rajta párat.

Öntsük fel a tej felével, hagyjuk felforrni és szórjuk bele a tésztát. Közepes tűzön, gyakori kevergetés mellett hagyjuk, hogy beszívja a tejet. Utánatöltjük, és mire ismét beszívja a tészta a második adag tejet, kész is az egytálételünk!

Rászórjuk a sajtot és azon melegében tálaljuk!

 

Jó étvágyat hozzá!

Láttam más-más változatot is a neten, muszáj lesz őket kipróbálni, mert megfizethető, könnyen elkészíthető és igen-igen ínycsiklandó!

Az eredetit Mexikóban megkóstolni ugyan esélyem sincs, de álmodik a nyomor! És jól állna a sombreró, az tuti!

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!