Moha főz

Túrós-ananászos kocka

Még nem igazán kapható hazai idénygyümölcs, viszont van annál egzotikusabb déli!

Az ananász remek zsírbontó,karakteres, egészséges, üdítő kiló faló, ráadásul  nagyon finom!

A hatvanas években csodájára jártak a magyarok, ha meglátták a boltban.

Még Örkény Egypercesei közé is befúrta magát eme gyümölcs “Presztizs” címen.

De ott valószínűleg kevéssé érett gyümölcsöt vásárolhattak a szereplők, hiszen íztelennek találták.

Ez a különleges élmény így-vagy úgy tetten érhető lesz, ha kipróbáljátok a receptet.( Csak vásároljatok sárgás, lédús példányt belőle! Két-három napi érlelés kifejezetten csodát művel vele.)

A sütőből kivéve tíz percen belül elfogyott nálunk a  süti fele, pedig szép, méretes tepsit használtam!

A maradékot sikerült csinosabban felszeletelni, ha áll kicsit, sokkal jobban kezelhető!

Nos, aki kedvet kapott a sütemény elkészítéséhez, annak íme a recept!

Hozzávalók:

Töltelék-

30 dkg friss vagy konzerv ananász (én a friss mellett voksoltam)

50 dkg félzsíros tehéntúró

2 csomag vaníliás cukor

25 dkg kristálycukor

3-5 evőkanál búzadara

3 tojás sárgája

5 tojás fehérje

1 dl sűrű tejföl.

Tészta-

50 dkg liszt 

1 csomag sütőpor

2 tojás sárgája

25 dkg vaj

10 dkg cukor

1 evőkanál tejföl

1 citrom héja.

Először a tésztát készítjük el. Ehhez a hozzávalókat egyszerűen bedobjuk a késes aprítóba. 

Majd deszkára borítjuk és gyors mozdulatokkal formázzuk cipóvá.

Ha túl keménynek éreznénk, lehet még tejföllel kicsit lazítani.

Fóliával letakarjuk és kb. egy óráig hűvös helyen pihentetjük.

A töltelékhez először a túrót villával összetörjük, majd krémessé keverjük az ananász és a tojásfehérje kivételével az összes hozzávalóval.

A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.

Végül következhet a darabokra vágott ananász!

A tésztát két részre osztjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk.

Az elsőt sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.

Rákanalazzuk a tölteléket, majd ismét a tészta következik.

Ne feledjük megszurkálni a tészta tetejét, hogy a felszabaduló gőz ki tudjon szabadulni, és ne a tészta repedjen.

A sütő gombját légkeveréses vagy alsó-felső állásúra tekerjük, 170 ºC-ra állítjuk a hőmérsékletet.

Kb. harminc perc alatt sül készre a művünk. 

Ahogy említettem az elején, kis pihentetés jól áll neki.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással!    Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik      

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!