Még nem igazán kapható hazai idénygyümölcs, viszont van annál egzotikusabb déli!
Az ananász remek zsírbontó,karakteres, egészséges, üdítő kiló faló, ráadásul nagyon finom!
A hatvanas években csodájára jártak a magyarok, ha meglátták a boltban.
Még Örkény Egypercesei közé is befúrta magát eme gyümölcs “Presztizs” címen.
De ott valószínűleg kevéssé érett gyümölcsöt vásárolhattak a szereplők, hiszen íztelennek találták.
Ez a különleges élmény így-vagy úgy tetten érhető lesz, ha kipróbáljátok a receptet.( Csak vásároljatok sárgás, lédús példányt belőle! Két-három napi érlelés kifejezetten csodát művel vele.)
A sütőből kivéve tíz percen belül elfogyott nálunk a süti fele, pedig szép, méretes tepsit használtam!
A maradékot sikerült csinosabban felszeletelni, ha áll kicsit, sokkal jobban kezelhető!
Nos, aki kedvet kapott a sütemény elkészítéséhez, annak íme a recept!
Hozzávalók:
Töltelék-
30 dkg friss vagy konzerv ananász (én a friss mellett voksoltam)
50 dkg félzsíros tehéntúró
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg kristálycukor
3-5 evőkanál búzadara
3 tojás sárgája
5 tojás fehérje
1 dl sűrű tejföl.
Tészta-
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 tojás sárgája
25 dkg vaj
10 dkg cukor
1 evőkanál tejföl
1 citrom héja.
Először a tésztát készítjük el. Ehhez a hozzávalókat egyszerűen bedobjuk a késes aprítóba.
Majd deszkára borítjuk és gyors mozdulatokkal formázzuk cipóvá.
Ha túl keménynek éreznénk, lehet még tejföllel kicsit lazítani.
Fóliával letakarjuk és kb. egy óráig hűvös helyen pihentetjük.
A töltelékhez először a túrót villával összetörjük, majd krémessé keverjük az ananász és a tojásfehérje kivételével az összes hozzávalóval.
A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.
Végül következhet a darabokra vágott ananász!
A tésztát két részre osztjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk.
Az elsőt sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
Rákanalazzuk a tölteléket, majd ismét a tészta következik.
Ne feledjük megszurkálni a tészta tetejét, hogy a felszabaduló gőz ki tudjon szabadulni, és ne a tészta repedjen.
A sütő gombját légkeveréses vagy alsó-felső állásúra tekerjük, 170 ºC-ra állítjuk a hőmérsékletet.
Kb. harminc perc alatt sül készre a művünk.
Ahogy említettem az elején, kis pihentetés jól áll neki.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Facebook oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik
Kommentek